Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Levendula kertvendéglő

Gazdasági rovat > Nagykovácsi

2017-11-13


A Buda környéki Iránytű gasztronómiai felfedező csapata kulináris tapasztalat-szerzésre biztat mindenkit, aki ismeri Nagykovácsit, s aki nem, ugyanis októberben a nagykovácsi Levendula étteremben jártunk, s meglepő dolgokat tapasztaltunk. Olyat, amit eddig nem gondolt volna Nagykovácsiról.

Nagykovácsi hegyekkel övezett völgykatlanban fekvő, festői szépségű zsákfalu. Ez persze csak azóta van így, mióta kizárólag az aszfaltot tekintjük járható útnak. Azon valóban csak egy irányból juthatunk oda. A szekérutak világában azonban egész úthálózat kapcsolta össze ezt a kis sváb települést a környező falvakkal, a hegyeken át. Többségük ma a Budai-hegység jelölt vagy jelöletlen kiránduló útjainak legszebbjei közé tartozik, s összekötik Nagykovácsit Solymárral, Budajenővel, Perbállal, Budakeszivel, Zsámbékkal, Biatorbággyal, Páttyal, Telkivel és Máriaremetével is. Számtalan turista jut el ezeken az utakon Nagykovácsiba az év minden szakában, akiket a fizikai és természeti élmények megkoronázásaként kulináris tapasztalatszerzésre biztatunk. A Buda környéki Iránytű gasztronómiai felfedező csapata ugyanis októberben a nagykovácsi Levendula étteremben járt, s meglepő dolgokat tapasztalt. Olyat, amit eddig nem gondolt volna Nagykovácsiról.

A Tisza István téren, a plébániatemplom közvetlen szomszédságában, a 63-as busz végállomásánál egy ízlésesen felújított egykori sváb házban működő étterem 2015-ig Trendl néven bajorosan népies ételeket kínált. Az új trend 2015 óta azonban nem csak a levendula színében és illatában mutatkozik meg, hanem az étlap alapos átformálásában is, amelynek részleteibe érdemes belemerülni.Az ételek listája viszonylag rövid, de annál kreatívabb, amit kiegészít a konyhafőnöknek még ezt is felülmúló, s kéthetente változó ajánlata. Az ötféle levesből hármat mindjárt ki is próbáltunk: a Nagyi marhahúslevesében és a sütőtök-krémlevesben nem lehetett hibát találni. A camembert-kockákkal fűszerezett vargánya-krémleves ízharmóniája és krémessége egészen kiemelkedő volt. Étvágygerjesztőt is választottunk: a lazactatár kapribogyóval és pirítóssal igazi sikert aratott. De választhattunk volna padlizsánkrémet, füstölt pisztrángot tormahabbal vagy tatár beefsteaket is.

Az étlap jól megkomponált ételsorában elsőre feltűnik a halételek széles választéka. Rákok, kagylók már a levesek és előételek között is felbukkannak, a pontyhalászlé természetesen elmaradhatatlan, de a halas főételek az igazi különlegességek: lazac, pisztráng, ponty és fogas. A halaknál három pontban is azt tapasztaltuk, hogy a nagykovácsi Levendula kiemelkedik az eddig ismert éttermek sorából: 1. a halat nem sózzák agyon és nem sütik túl. Esetünkben az optimumot sikerült megvalósítani. 2. a körítések és azok fűszerezése hibátlanul passzol a hal lágy ízeihez. 3. a zöldségköret, legyen az grillezett zöldség vagy a serpenyős rácponty körete, tálalás előtt csak annyi beavatkozásban részesül, hogy állagát, zamatát, de legfőképpen a színeit megtartva lélegzetelállító színkavalkádot idéz elő a tányérunkon, nem csak színességével, de sokféleségével is. A szokásos zucchini, padlizsán, paprika, vöröshagyma mellett a lilahagyma, a sütőtök, sőt a cékla is a legszebb árnyalatait mutatta a tálon.

A húsételek között több a szárnyas. A rózsaszín kacsamell nagyon rózsaszín, nagyon omlós és nagyon szaftos, bár a rókagombás rizottó túl borsosra sikerült. A szűzérmék baconba tekerve libamájjal hibátlanok, de a tócsniköret helyett érdemes inkább más körítést kérni, pl. grillezett zöldségeket (!). A cigánypecsenye és a ropogós kacsacomb szilvás lilakáposztával és édesburgonya-pürével is megérte a fáradtságot. Nagy csalódás volt viszont, hogy a gemenci szarvassültet pirított kakukkfüves erdei gombával és fánkkal alapanyag hiányában nem tudtuk kipróbálni.

Csapolt sör: Pilsner, Dreher, Hofbräu, üvegesben Bernard és Lindemans. Kimért borok a ház borai (száraz fehér, rozé és vörös), de a teljes borkínálatot külön itallap tartalmazza. Igényes a pálinkakínálat is. Kiemelkedő italélményt mégis a házi bodzaszörp nyújtott, amely messze felülmúlta az újabban divatba jött bodzaszörpöket, s minden túlzás nélkül a nagymamák szörpjeinek gyermekkorunk óta nem tapasztalt ízeit juttatta eszünkbe.

Az ötféle, igen kívánatos desszertből mi már egyet sem bírtunk kipróbálni. De aki nagyobb kínálatra vágyik, a Levendula közvetlen szomszédságában 2014-ben nyílt Lilipop cukrászdát érdemes meglátogatnia. A tulajdonos, a marketingesből a II. világháborúban eltűnt, neves szakács nagypapa nyomdokain cukrásszá vált Láng Orsolya küldetésének tekinti, hogy kizárólag természetes alapanyagokból készüljenek a sütemények és a fagylaltok. A bodzát és a csipkebogyót a határban gyűjtik, a menta, az alma és a birsalma a kertben terem, a tej és a házi túró Etyekről, a mandula, a dió, a barackok és a meggy a Balaton-felvidékről, az áfonya Erdélyből való. Télen a fagyit egy 100% natúr frozen yoghurt váltja fel, amihez az ízvariációkat a házi gyümölcsöntetek adják. Reggelizni is lehet. A sonka a Jászságból, a szarvaskolbász szentendrei kézművesektől érkezik.

S mindez Nagykovácsiban, a „zsákfaluban”!

Asztalfoglalás: 06-26-630-099.
www.levendulakertvendeglo.hu  

Koós Hutás Katalin

Éttermi sorozatunk nem fizetett hirdetés. Gasztrokommandónk váratlanul és inkognitóban érkezik a kiszemelt vendéglőkbe, s a saját költségén távozik.

Kapcsolódó cikkeink:
Barnabás testvér bajor kisvendéglő - 2017-04-07
A Budai Gesztenyés nagyvendéglő - 2017-09-19 


Vissza