Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Sautanz - sváb disznótor

Múltunk tanúi > Budakeszi

2018-02-13


Nyolc csapat, nyolc disznó, héttagú zsűri, óriási sörsátor, élőzene, sváb ínyencségek, levesek, sültek! Január 20-án tartotta Budakeszi német önkormányzata  negyedik disznótorát Dunabogdány, Dunaharaszti, Svábhegy, Taksony, Újhartyán, Törökbálint, Vecsés és Budakeszi német hagyományőrzőinek részvételével.A január 20-i rendezvény fővédnökségét Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vállalta, akit a helyszínen Tircsi Richárd, az államtitkárság főosztályvezetője képviselt.

Az eseményen megjelent dr. Szalainé dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, Ritter Imre német nemzetiségi szószóló, Heinek Ottó, a Német Országos Önkormányzat elnöke, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Budakeszi testvérvárosa, Westenholz hat fős delegációja, köztük a tűzoltóparancsnok, a Rózsadombi Tűzoltók és a környékbeli települések polgármesterei.

A szervezők becslése szerint 3000-3500 főt vendégül látó, zenével és táncbemutatókkal fűszerezett disznótoron a látogatók kóstolójegy ellenében próbálhatták ki a folyamatosan készülő „disznóságokat”: leveseket, káposztás ételeket, sülteket, hurkát, kolbászt és a jellegzetesen sváb süteményeket.

A hét tagú zsűri (Kreisz László elnök, Taksony polgármestere, dr. Pallós László, a Nébih igazgató-helyettese, Franke László, Oscar-díjas szakács, Czirok Gusztáv, Rózsa Szabolcs, Herceghalom, Pakó Károly, Solymár és Schrotti János, a Budakeszi Német Önkormányzat elnöke) közben értékelte a csapatok munkáját.


   
A legfinomabb levest (orjaleves) Budakeszi csapata készítette.
A legfinomabb sült a törökbálintiak konyhájából került ki.
A legjobb böllérrel a taksonyiak érkeztek.
A legsokoldalúbb csapat a svábhegyieké volt.
A leghagyományőrzőbb csapatnak a dunaharasztiak bizonyultak.A vándordíjat végül Budakeszi csapata nyerte el. Nem először, hiszen 2016-ban egyszer már sikerült győzedelmeskedniük. 2015-ben Dunabogdány, 2017-ben Svábhegy nyerte a versenyt.
Koós Hutás KatalinKapcsolódó cikkünk: A hegyvidéki svábok nyertek ebben az évben - 2017-02-07

Vissza