Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújult a templom Perbálon

Közélet > Perbál

2018-03-12


Március 4-én ünnepi szentmisén áldották meg a külsőleg megújult Szent Anna plébániatemplomot Perbálon. A templommegáldáson részt vett Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára: „Ha nem építünk közösségeket, nagy bajba kerülhetünk” - fogalmazott.

Az államtitkár elmondta, hogy Nyugat-Európában számos templomot bezártak az elmúlt 25-30 évben, mert a közösség megszűnt, kiüresedett. Nálunk ezzel szemben más a tendencia, így az elmúlt években ötezer templomot és egyházi fenntartású intézményt sikerült felújítani vagy építeni az anyaországban és a Kárpát-medencében.

Az államtitkár kiemelte, hogy az egyházak nemcsak hitéleti, spirituális, liturgikus tevékenységet végeznek, hanem közösséget is építenek, valamint iskolákat, szociális- és gyermekvédelmi intézményeket tartanak fenn, amivel az egész társadalmat szolgálják.

„Perbál katolikus közössége szereti a templomát, mert fontos számára a hite, fontosak számára a keresztény értékek, ezért összefogtak, pályáztak, adakoztak, majd elvégezték a munkát” – fogalmazott. Az egyházi közösségekben nem csak fizikai építkezés, de lelki építkezés, közösségépítés is zajlik, ami az egész társadalom számára nagyon fontos – mondta az államtitkár.

Csenger-Zalán Zsolt, Budakeszi és térsége országgyűlési képviselője elmondta: szeretné, ha a következő ciklusban sor kerülhetne a középkori eredetű, barokk belsejű plébániatemplom belső felújítására is. „A folytatáshoz az akarat megvan, de a felhatalmazásra szükség van” – fogalmazott a képviselő, aki korunk problémáira utalva felhívta a figyelmet, hogy Buda elfoglalása után a Mátyás-templomból dzsámi lett.

A felújítás a kormány, az egyházmegye, a települési és a német nemzetiségi önkormányzat, valamint magánszemélyek összefogásából valósult meg, a beruházást Magyarország Kormánya mintegy 10 millió forinttal támogatta. A templomot Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldotta meg. Az ünnepségen részt vett Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke és Varga László, Perbál polgármestere.

(EMMI Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős Államtitkárság)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg