Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nagykovácsi lehet az Év Fája

Életmód > Nagykovácsi

2018-08-23


Idén 35 jelölésből tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije az Év Fája versenyben. A közönség online szavazással választhatja ki 2018 Év Fáját a verseny honlapján október 8-ig. Az idei a 9. vetélkedő a fák és a közösségek közötti kapcsolat erősítésére. Döntős a nagykovácsi hársfa.

Március 21., a tavaszi napforduló és május 10., a Madarak és Fák Napja közötti nevezési időszakban egy történet és képek beküldésével bármely közösség nevezhetett a versenybe egy olyan egyedi fát vagy facsoportot, amely valamiért fontos szerepet tölt be a körülötte élők életében. A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

Az Év Fáját most a közönség választhatja meg online szavazás révén a www.evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon. A szavazás a korábbi évektől eltérően már nyáron, július 9-én indul, és október 8-án éjfélkor zárul. A Hős Fát a zsűri választja ki a döntősök közül, és mint minden évben, most is különdíjat kap az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt november elején teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

- A falu fája Ceglédbercelen (Pest megye)
- Fák a Rómain (Budapest, III. kerület)
- A kimlei hárs (Győr-Moson-Sopron megye)
- A Mária utcai mesefa (Budapest, XVI. kerület)
- Mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben (Baranya megye)

- A Nagykovácsi templomkert odvas hársfája (Pest megye)
- A pécsi havi-hegyi mandulafa (Baranya megye)
- A szebényi Nagy Fa (Baranya megye)
- A tudás fája Kamuton (Békés megye)
- A zalai dombokat vigyázó pacsai Öreg Hárs (Zala megye)
- A zuglói "mezős" fák (Budapest, XIV. kerület)
- Az égigérő gerlai vackor Békéscsabán (Békés megye)

 Tudta-e?

Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát, hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskolai programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2017-ben az év fafaja a vadalma, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg