Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Petőfi47 – Kultúrélesztő csoport született

Kultúra > Budakeszi

2018-09-10


A múlt század elején jómódú egy fővárosi vállalkozó villát épített magának a Petőfi utca 47-ben. A háború forgatagában a tulajdonosnak nyoma veszett. A negyvenes években Kovács Vladimir bérlő lakott ott, aki nem csak zongorát tanított, de a budakeszi zenei életben is részt vett.

A reprezentatív épületet aztán az ötvenes években államosították, oktatási célokra. Jelenleg a Széchenyi István Általános Iskola Napraforgó-tagozatának otthona, harminc sajátos nevelési igényű gyermekkel. A tagozat a tervek szerint 2019 őszén az iskola új épületébe költözik, a Barackosba.

Áprilisban szárnyra kapott a hír, hogy az épületet az önkormányzat eladta, s a bevétel már szerepel is a város 2018. évi költségvetésében. Amikor kiderült, hogy a villa még megvan, néhány, a helyi kultúráért felelősséget érző lakos aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy az önkormányzat előtt kellő nyomatékkal előadhassák az épület kulturális hasznosítására vonatkozó elképzelésüket. A városvezetés partner volt, meghallgatta a Poros Ani, Dalotti Tibor, Bednárik János és Szabados Tamás képviselte szándékot. Két lehetőséget kaptak: 1. novemberig szakmai és pénzügyi tervet készítenek a nonprofit működtetésre, 2. július-augusztusra szerződéssel megkapták az épületet. A szerződéses felelősséget a Dalotti Tibor vezette Botafogo vállalta.
Július 26-án a 35 éves Semmelweis vonósnégyes egy polgári szalon hangulatát idéző házi koncertjével debütált a Petőfi47 Kultúrélesztő Csoport. Olyannyira teltházzal, hogy a hallgatóság jelentős része kiszorult az udvarra.

Az ezt követő egész napos P47 Kultúpiknik augusztus 20-án aztán minden kétséget eloszlatott afelől, hogy valós igény van a kultúra ilyen módon és ezen a helyszínen való művelésére Budakeszin. A műsorfüzet öt oldalon sorolta, hogy a villa és a kert melyik szegletében milyen kiállítás, filmvetítés, beszélgetés, előadás, kézműves foglalkozás, koncert vagy más zenei program, sőt kávézó és romkocsma várja az érdeklődőket. A költségvetéssel nem rendelkező, helyi művészek, családok és legfőképpen fiatalok összefogásával, a Dalotti-, a Poros- és a Szabados-család, Hidas Mátyás, Bednárik János és Makk Attila irányításával, rengeteg ötlettel és kétkezi munkával megvalósított rendezvényen 778 regisztrált látogató vett részt. Háromszáznyolcvanan a nevüket adták ahhoz a kérelemhez is, hogy az önkormányzat ne adja el a „Petőfi-villát.” A programban szerepet vállaló helyi, térségi, országos, sőt nemzetközi ismertségű művészek, előadók és a közönség olyan nagy számban tették le a névjegyüket a kezdeményezés mellett, amely nem várt eredmény egy olyan nyári vasárnapon, amikor aki csak teheti, nyaral valahol.

A jó indítás az önkormányzatot is meggyőzte: egyelőre elálltak az eladástól. A történet folytatódik.

Koós Hutás Katalin


Vissza