Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Bemutatkoznak járásunk tehetséges művészei

Kultúra > Tök

2018-12-04


A Pest Megyei Kormányhivatal november 29-én a „Bemutatkoznak járásaink tehetséges művészei” című kortárs képzőművészeti kiállítás-sorozatának következő tárlatán a Tökön élő Géczy Olga karmester-festőművészt és férjét, David Aurell építész-festőművészt mutatta be.

A világhírű karmesternő és festőművész több éven át élt az Egyesült Államokban. Már elmúlt ötven esztendős, amikor férje, a szintén kiváló festő Aurell David felfedezte képzőművészeti tehetségét és támogatta feleségét adottságainak fejlesztésében. Géczy Olga festményei ma már világszerte ismertek. Volt kiállítása többek között Párizsban, Londonban, Zürichben és Rómában is. Néhány éve költöztek haza férjével Magyarországra. Kertjük végében alakították ki a Pajta Galériát, ahol időnként a századelő szalon hangulatát idéző színvonalas, zenés, művészeti eseményeket tartanak.

Géczy Olga a galántai gyermekévek után Budapestre került. 1963-ban kitüntetéssel végezte el a Zeneakadémiát. Néhány évvel később, 1970-ben pedig megalapította a Bartók Béla Kamarazenekart, amellyel számos hangversenyt adott. A hetvenes évek derekán emigrációba kényszerült. Zenei pályája ezalatt az időszak alatt is egyre inkább kibontakozott. 1977-83 között a zürichi Akademisches Orshester karmestere volt, majd vendégszerepelt Winterthurban, a luzerni Operaházban és a Lipcsei Gewandhaus Orchester élén is. Több fesztivál mesterkurzus is kötődik nevéhez.

1984-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol házasságot kötött Aurell David építészmérnökkel. Férje egy véletlen folytán fedezte fel, hogy felesége nem csak a zeneművészet, de a festészet területén is kimagasló adottságokkal rendelkezik. Ezt követően Géczy Olga – tehetsége fejlesztése érdekében- több szemesztert is elvégzett a Californiai Ventura College festészeti képzésén. Képei rövid időn belül igen ismertek lettek. Az eltelt évek során volt kiállítása Rómában, Londonban, Párizsban, Japánban Zürichben és Kaliforniában is. A 2001-es New-York-i World Trade Center ellen elkövetett merénylet és az emberek küzdelmes mentése komoly érzelmi hatással volt rá. Az eseményeket követően készült A hős tűzoltók című alkotása, amelyet New York akkori polgármesterének, Rudy Giulianinak ajándékozott.

Géczy Olga legtöbb festménye főként természeti és szakrális ihletettségű, de számos portré is található köztük, mint például a Bartók Bélát, Kodály Zoltánt vagy Vásárhelyi Zoltánt megörökítő alkotás. A kiváló művész és férje néhány éve hazaköltöztek Magyarországra, és a Budakeszi járásban található Tök településen rendezték be otthonukat. A szintén festő Aurell David kertjük végében még egy Pajta Galériát is kialakított, ami időnként helyszínt ad a századelő szalon hangulatát idéző színvonalas, zenés, művészeti eseményeknek is.  Géczy Olga festményei és férje, Aurell David különleges technikájú képi alkotásai most egy ideig nem csak a Pajta Galériában, hanem a Pest Megyei Kormányhivatalban is megtekinthetőek, november 29-én ugyanis kiállítás nyílt a művészházaspár alkotásaiból. A tárlaton két igen különleges festmény is helyt kapott. Mindkettőt vászonra nyomott kottára festette Géczy Olga. Egyiken a magyarországi vármegyerendszer megalapítója első királyunk, Szent István portréja látható. A másikon pedig a kotta Ady Endre: Fölszállott a páva című versének megzenésített dallamait idézi meg. A ráfestett kép pedig egy csodás pávafej. A megjelenített szimbólumvilág az egykoron a vármegyebörtönben sínylődő rabok számára a szabadságot jelképezte.

Géczy Olgáról érdemes még tudni, hogy nem csak kiváló művész, de nagyszerű mentor is. A karmester asszony egy 14 éves ifjú zongorista pártfogója. A fiatal tehetség már számos rendezvényen vett részt a neves házaspárral együtt. Többek között a Megyeházán rendezett kiállítás megnyitóján is az ő zongorajátéka kápráztatta el a rendezvény meghívottjait. Géczy Olga és Aurell David képei 2018. november 29-től január 17-ig tekinthetők meg a Pest Megyei Kormányhivatal épületében (Budapest, Városház u. 7) előzetes bejelentkezés alapján (Dohány Zsuzsánál Tel: 06 20 611 2131).

***

Pajta Galéria: Tök, Kossuth Lajos u. 16. Vasárnaponként nyitva 14-18 óra között. Más napokon telefonos bejelentkezésre is kinyitják (06-23-340 289 vagy oliwood2@aol.com.

forrás: Pest Megyei Kormányhivatal


Vissza