Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Perbálon indult a Magyar Falu Program

Gazdasági rovat > Perbál

2019-02-28


Február 27-én a perbáli plébánián Gyopáros Alpár kormánymegbízott és Soltész Miklós államtitkár országos sajtótájékoztatón jelentették be a Magyar Falu Program első pályázati kiírásait Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Harkai Gábor plébános, Wentzel Ferenc, Pest Megye Közgyűlésének alelnöke és Varga László polgármester jelenlétében.

A helyszín apropóját az adta, hogy az itt bejelentett pályázati lehetőségek a „Helyi közösségi terek fejlesztése a történelmi egyházak bevonásával” címen fut. Ennek keretein belül lehetőség nyílik egyházi épületek felújítására, hitéleti és egyéb közösségi rendezvények szervezésére, bonyolítására.

A helyszín kiválasztásában valószínűleg az a sajnálatos esemény is közrejátszott, hogy a közelmúltban tűz volt a perbáli templomban. A sajtótájékoztató után alkalom adódott a résztvevők számára, hogy megtekintsék a kárt szenvedett templomot, valamint, hogy népszerűsítsük a helyreállítás elősegítésére rendezendő koncertet, melyre március 17-én, a budapesti MOM Kulturális központban kerül sor.

A Magyar Falvak Program keretében csak a 2019-es évben 150 milliárd forintot különített el a Kormány. Az egyik nagy témakör, a települések megközelítésére szolgáló utak felújítása. Ezekre a forrást az utak fenntartói, kezelői részére biztosítják. A másik nagyobb téma az úgynevezett falusi CSOK. Ezekre a feltételeknek megfelelő családok lesznek jogosultak, de azok közül is azok, amelyek azon 5 ezer fő alatti települések valamelyikén élnek, ahol az országos átlagnál nagyobb mértékben csökken a lakosságszám.

A harmadik nagy témakörben pályázhatnak az önkormányzatok, egyházak – összesen 16 témában jelennek meg majd pályázatok – ezek közül az első kettőt jelentették be Perbálon.

perbal.hu


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg