Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


2,8 milliárdos kormánytámogatás a premontrei iskolának

Kultúra > Zsámbék

2020-01-22


A kormány 2,8 milliárd forintos támogatásából megújult és új ebédlőt, tornatermet is magába foglaló épületszárnnyal bővült a Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára január 22-én Zsámbékon. Az iskolaközpont jó példája az ősit és a modern sikeres ötvözésének.

Soltész Miklós az új épületszárny átadásán arról beszélt, a kormány azért is támogatja az egyházi iskolákat, mert egy dologban mindenképpen többet tudnak adni a hagyományos oktatási intézményeknél, ez pedig az emberi belső tartalom. Tiszta legyen a lélek – fogalmazott.

Soltész Miklós rámutatott, ha az itt kapottakat komolyan veszik a diákok, sokkal jobban meg tudják állni a helyüket az életben, munkában, családban, házasságban és gyermeknevelésben is. A magyar oktatásban, nevelésben résztvevőknek ma 14 százaléka tanul egyházi fenntartású intézményekben, ami hozzávetőlegesen 220 ezer gyermeket jelent. Ez szép aránynak tűnik, de ahhoz képest, hogy mekkora az igény az egyházi iskolákra, még mindig kicsi – mondta, hozzáfűzve, hogy az említett intézmények mintegy fele katolikus iskola.

Az ünnepi eseményen jelen volt Balogh P. Piusz gödöllői premontrei apát, aki megáldotta a létesítményt és az iskola közösséget, valamint Kungl György intézményvezető, Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát, Fejes Rudolf Anzelm nagyváradi premontrei apát és Horváth László, a település polgármestere.

A középkori eredetre visszanyúló egykori kastély, majd tanítóképző épülete ma is állami tulajdonban van, amelyben a premontrei rend vagyonkezelésében működik a Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont. (MTI)


Vissza