Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nem lesz több budaörsi szemműtét

Közélet > Budaörs

2020-01-31


Tizenkét beteg szemét újra kellett műteni a fővárosban egy budaörsi magánklinikán történt fertőzés miatt. Egyikük végleg megvakult, hármuk látása súlyosan és tartósan romlott. Az egynapos szemészeti sebészet működési engedélyét visszavonta a hatóság. Erről is beszélgetett Haraszti Gyula Tarnai Richárddal, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjével a Magyar Nemzet mai számában.

Budaörsön, egy magánklinikán fertőzések történtek a szemműtéteknél. Az ügyben fellépett a hatóság, Wittinghoff Tamás polgármester azonban politikai boszorkányüldözésről beszél. Mennyire súlyos ez az ügy?
– Ez egy nagyon súlyos ügy. Felháborító politikai boszorkányüldözésnek nevezni az igazság kiderítésére irányuló szakmai eljárásunkat, hiszen egy ember véglegesen megvakult, három embernek a látása súlyosan és tartósan romlott, és mind a tizenkét betegen utólagosan műtétet kellett végrehajtani az állami Szent János-kórházban. Az élet egy újabb balliberális közhelyre cáfolt rá, miszerint a magán egészségügyi rendszer csak jó, az állami pedig csak rossz lehet. A kormányhivatal bezáratta ezt a műtőt, elindította az eljárást, elkészültek az ehhez szükséges laboreredmények, ami alapján bebizonyosodott, hogy a magánklinikán súlyos mulasztások történtek. Az intézmény egynapos szemészeti sebészetének működési engedélyét visszavontuk. A klinika privatizálásának egyébként élharcosa volt az egykori SZDSZ-es polgármester, aki azt a vizsgálatot akarja politikai akció­nak beállítani, amit azért kellett elindítani, mert a súlyos mulasztások miatt rutinműtétek vezettek egy ember megvakulásához és több személy részleges látássérüléséhez.

Mi köze volt Wittinghoff Tamásnak a magánosításhoz?
– Mi szakmai vizsgálatot végeztünk. Ám én is olvastam a sajtóban azokat a híreket, miszerint egy hozzá közel álló személy a klinikát működtető cég vezetője. Ez felveti azt a súlyos kérdést, hogy mennyi szerepet játszott a tragédiában a profitérdekeltség. Különösen érdekes kérdés ez akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a hírek szerint ez a cég a déli határszakaszon az illegális migránsoknak ingyenes orvosi ellátást nyújt, miközben Budapest egyik legfrekventáltabb részén, a Pasaréten egy luxusklinikát is üzemeltet.

Wittinghoff Tamás hozzáállásából úgy tűnik, hogy az ellenzéki polgármesterek a kabinet politikai eszközének tekintik a kormányhivatalok működését. Nem lehet könnyű az együttműködés ezekkel a polgármesterekkel.
– A kormányhivatal elsősorban nem polgármesterekkel kíván együttműködni, hanem azokkal az emberekkel, akik egy-egy településen élnek. Ha valakit hátrány vagy kár ér, mert súlyos mulasztások történnek, minket nem érdekel, hogy milyen pártállású a polgármester, mert szakmai alapon dolgozunk. Az elsődleges szempont az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások szabályszerűsége és minősége. Ha ezzel probléma van, akkor vizsgálatot kell indítani és bírságot kell kiszabni, adott esetben pedig fel kell függeszteni vagy be kell vonni a működési engedélyt.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó cikk: Vizsgálják a budaörsi szakrendelő engedélyét - 2020-01-27


Vissza