Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Sautanz Budakeszin

Közélet > Budakeszi

2020-02-19


Január 18-án, egy év kihagyás után rendezte meg Budakeszi német önkormányzata a már hagyományos sváb disznóvágást, az ötödik Sautanzot. Budakeszi mellett Törökbálint és Svábhegy német, Maglód és Pilisszentkereszt szlovák nemzetiségi csapattal indult a disznóságok minél ízletesebb elkészítésére kiírt versenyen.

A legfinomabb kolbász kategóriában Maglód nyert. A legfinomabb hurkát Budakeszi készítette. A legfinomabb étel holtversenyben Svábhegyé és Pilisszentkereszté lett. A legjobb böllér címet Budakeszi nyerte. Hagyományőrzésben a legkiemelkedőbbnek Pilisszentkereszt csapata bizonyult. A legsokoldalúbb konyhát Svábhegy vitte. A fődíjat a közönség szavazatai alapján Törökbálint érdemelte ki. A díjakat dr. Győri Ottilia budakeszi polgármester és Schrotti János, a budakeszi német önkormányzat elnöke adta át.

A rendezvényt a miniszterelnökség kiemelten támogatta – jelentette be köszöntőjében Tircsi Richárd, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárság főosztályvezetője. Jelen volt Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, Elek Sándor, Törökbálint polgármestere, Kreisz László, Taksony polgármestere, ő mint zsűritag vállalt szerepet, Markus Czinsky, a süsseni magyarok egyesületének elnöke és az erdélyi szász, a nagyszebeni  származású dr. Bernd Fabricius, Németország kései kitelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős kormánymegbízottja. Õ magyarországi németek országos önkormányzatának meghívására érkezett a január 19-i mányi állami ünnepségre, ahol a II. világháború utáni kitelepítésekre emlékeztek.


Vissza