Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kulturális öngyilkosság készül

Kultúra > Pest megye

2020-03-05


Gőzerővel folyik a kultúrarombolás Szentendrén és Vácon is. Hetek alatt évtizedek munkáját teszik tönkre a szűk látókörű ellenzéki önkormányzatok. Szentendrén elkerülhetetlennek tűnik a páratlan kulturális kínálat elvesztése, ezt már a baloldali városvezetés sem titkolja. A váci színházban ellehe-tetlenítették a kiemelkedően sikeres vezetőt, mire három fő híján az összes munkavállaló bejelentette távozását.

A Magyar Nemzet március 5-i számában Sólyomné Gyürk Dorottya arról nyilatkozott a lap munkatársának, hogy a nemzetközileg is ismert, kulturális központként is kiemelkedő Szentendre provinciális kisvárossá változhat az új városvezetés miatt. Az önkormányzat, miután csökkentette a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) támogatását, megpróbálja az államnak visszaadni a számára terhessé vált intézmények egy részét. Eddig is volt bal- vagy jobboldali vezetése Szentendrének, de abban konszenzus volt, hogy Szentendre első számú kitörési pontja a kultúra, a kulturális turizmus. A városban mintegy kétszáz művész él és alkot, ez nem egy skanzen, itt egy évszázados múltra visszatekintő közösség, művésztelep van, amely miatt külföldről is ide látogatnak.

Március 3-án az origo.hu arról tájékoztat, hogy a Duna túloldalán Vác szintén ellenzéki többségű városvezetése Szentendréhez hasonlóan kulturális öngyilkosságra készül. a váci színház színészei inkább felmondtak, mint hogy elfogadják az igazgatójukat elüldöző ellenzéki polgármester ajánlatát. A Vác ­Online beszámolója szerint Kis Domonkos Márk direktor távozását követően március 2-án állománygyűlést tartottak a Váci Dunakanyar Színházban, amelyen részt vett a fenntartó részéről Matkovich Ilona polgármester is. A DK-tól a Jobbikig támogatott polgármester beszédét követően a jelen lévő munkavállalók közül mindössze hárman jelezték, hogy egyelőre az intézmény köteléké­ben maradnak.

"Manapság ritkán látunk igazi, hősies, önzetlen, bajtársias kiállást a hétköznapokban. Hát, most a Váci Dunakanyar Színház (volt) dolgozói alaposan feladták nekünk a leckét. Kiálltak a kultúra függetlensége, a volt igazgató teljesítménye mellett, és nem hajtották meg fejüket az új hatalom lojalitást követelő nagyságai előtt! Bravo!" - kommentálta a Vác Online a történteket, Matkovichot pedig "a váci kulturális élet teljes szétverésével" jellemezték.

Kis Domonkos Márk a vezetése alatt felújították és nyereségessé tették a színházat, kiemelt színház minősítést is szereztek, s évek óta sikerrel rendezik meg a váci Dunaparton a VéNégy fesztivált és színházi találkozót.

Mno.hu/origo.hu/Iranytu

Kapcsolódó cikk: Szentendrén elkaszálták a gyalogos-kerékpárút építését - 2020-03-06


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg