Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új kiadvány Pest megye értékeiről

Kultúra > Pest megye

2020-04-21


A kiadvány célja, kedvet csináni a megye értékeinek megismeréséhez. Az olvasó a képzeletbeli utazás során belátja, hogy egy valóságos kirándulással egyszerre több értéket is meglátogathat, hiszen Hévízgyörk és Gödöllő, Szob és Márianosztra, Biatorbágy, Páty és Zsámbék, Budajenő és a Nagy-Kopasz nincs messze egymástól.A Pest Megyei Értékeink - Barangolások a Börzsönytől a Tápió mentéig című kiadvány képzeletbeli utazásra hívja a tisztelt olvasót Pest megyébe.

Pest Megye Önkormányzata a megyei értékek népszerűsítését egy vándorkiállítás létrehozásával kezdte, majd vetélkedőt szervezett diákoknak, létrehozta az Év értéke díjat, egy válogatás cd-t adott ki Kodály Zoltán Pest megyében végzett népdalgyűjtő munkájából, értéktúrákat szervezett, kiadványokat és kisfilmet is készített.

"Utunk során számos tájat, várost és települést érintünk a Börzsöny csúcsaitól az Alföld síkjáig, a Zsámbéki-medencétől a Gödöllői-dombságig, a Dunakanyartól a Tápió mentéig. Ismert és kevésbé ismert nevezetességeket láthatunk, történelmi személyiségekkel és helyszínekkel találkozhatunk, nem utolsósorban pedig rengeteg érdekességgel gyarapíthatjuk tudásunkat, ismereteinket. Pest megyei utazásunk ugyanis értékekben igen gazdag lesz – hiszen kulturális örökségünk megyei értéktárban található elemeit látogatjuk meg, keressük fel e virtuális kirándulás alkalmával." - olvasható a legújabb kiadvány előszavában.

A kiadvány nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon a megye értékeinek felkereséséhez, megismeréséhez. Az olvasó a képzeletbeli utazás során látni fogja, hogy egy-egy valóságos kirándulás alkalmával egyszerre több értéket is meglátogathat, hiszen Hévízgyörk és Gödöllő, Szob és Márianosztra, Biatorbágy, Páty és Zsámbék, Budajenő és a Nagy-Kopasz nem esik messze egymástól. De ugyanígy érdemes egy hosszabb túrán vagy egész napos kiránduláson megnézni a híres ceglédi református nagytemplomot, vagy – különösen nyáron – felkeresni a kisoroszi szigetorrt, a gödi Duna-partot. Pest megye értékeit élőben látni nagy élmény.

A kiadvány INNEN tölthető le.

forrás: Pest Megye Önkormányzata


Vissza