Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budajenő a kistérség kulturális fesztiválján

Kultúra > Budajenő

2007-09-15
Augusztus 28-án Kovács Margit Melinda csembaló művész, a 2006. évi lipcsei Bach csembaló verseny hatodik helyezettje Bach és más barokk zeneszerzők csembalóműveit adta elő a II. Budaörsi Kistérségi Fesztivál keretében a budajenői Magtárban.


A koncert külön érdekessége volt, hogy a művésznő által megszólaltatott hangszer, a theorba-csembaló újjászületésének világpremierjét éppen Budajenőn ünnepelhette két éve az Árpád-kori Szent Mihály templomban tartott koncerten. A hangszer Ormai Gyula, a Magtárban tartott koncertek házigazdájának leírása szerint egy lant, aminek a testét képzeletben nagyobbítsuk meg legalább tízszeresére, a lanttest elé meg képzeljük el a csembaló klaviatúráját. Ez a lantcsembaló. A theorba-csembaló egy kicsit nagyobb és mélyebb hangszínen is megszólal. Ezt a hangszert egy magyar hangszerkészítő mester, a szakma fogásait édesapjától, az utolsó lantkészítő mestertől megtanuló Romanek Tihamér készítette el újra.
  
Augusztus 30-án – szintén e fesztivál keretében ifjú budajenői tehetségek léptek fel a Magtárban. Borka Eszter (cselló), Borka Hanna (hárfa), Kaiser Nikolett (zongora), Bozzai Dániel (zongora) Bartók, Chopin, Taurnier, H. Renié műveit adtak elő, nagy tetszést aratva. A zongoristák a budakeszi  Czövek Erna Zeneiskola növendékei.


Vissza