Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


1946. március 19.

Múltunk tanúi

2005-05-01


Igen, ezen a napon indult el az első transzport az ismeretlenbe és ezt még három követte. Budakeszi lakosságának mintegy kétharmad részét telepítették ki, űzték el lakhelyükről. Igaz, csak jövőre lesz kerek az évforduló, de a Német Kisebbségi Önkormányzat tagjai úgy gondolták, hogy egész évben kisebb rendezvényekkel készül a 60 éves megemlékezésre.

Azt hiszem, jobb kezdet nem is lehetett, mint szentmisével indítani ezt az emlékévet. Kristóf atya igen szívhez szólóan vázolta az akkor történteket. A templom díszítése méltó volt a több ezer budakeszi kitelepített emlékéhez. Több száz gyertya világított a félhomályban, mintha az eltávozottak lelkei lennének, bár ők a valóságban sokkal többen voltak. Dobosné Kata álmodta meg ezt a díszletet. Gyertyagyújtogató segítsége Ligetfalvi Karcsi volt. A Hagyományőrző Kör Asszonykórusa német nyelvű templomi énekekkel járult hozzá az ünnepélyességhez. de Ponte József, Budakeszi díszpolgára küldte Németországból a meghívókon szereplő grafikát.Köszönet mindenkinek, aki munkájával, támogatásával segítséget nyújtott a méltó megemlékezéshez.

 

Nagyné Starcz Teréz, a Német Kisebbségi Önkormányzat kulturális referense

A magyarországi németek kitelepítése címmel magyar-német nyelvű, fotókkal illusztrált könyvet jelentetett meg a Magyar Hivatalos Közlönykiadó. Zinner Tibor műve a hazai és külföldi források alapján elemzi a korabeli, „nem-emberarcú” nemzetiségi politika sötét és nyomasztó fejezetét, az évszázadok óta Magyarországon élő német kisebbség II. világháború utáni megpróbáltatását.


Vissza