Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A február az építészet hónapja Nagykovácsiban

Építészet > Nagykovácsi

2008-01-24


Városháza, Budaörs
Egy országjárás befejező állomásaként 2008. februárjában Nagykovácsiba érkezik a 2007-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészeket és a Pro Architectura-díjjal kitüntetett épületeket bemutató vándorkiállítás, melyet a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Wienerberger Téglaipari zRt. 2007. őszén Szombathelytől Nyíregyházáig, Győrtől Békéscsabáig tizenöt helyszínen mutatott be.


Az erdőbényei Béres Szőlőbirtok
A kiállítás 2008. február 1-jén, pénteken 18 órakor nyílik a Nagykovácsi Öregiskolában (Kossuth Lajos u. 78.) és 2008. február 14-ig látogatható. Nyitva tartás: hétfőn és csütörtökön 12 - 18 óra között, kedden és pénteken 10-18 óra között, szombaton 9-től 13 óráig, szerdán szünnap.

Debreceni Ítélőtábla
A kiállítást Kálmán Ernő DLA építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke nyitja meg.

A 2007. évi Ybl-díjas építészek: Basa Péter, Getto Tamás, Horváth Zoltán, Tima Zoltán, Zsigmond László.

Dubniczay-palota, Veszprém
A 2007. évi Pro Architectura díjas épületek:
-  az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet (Dr. Anthony Gall, Pintér Tamás János, Csaba Katalin Ágnes);
-  a Budaörsi Városháza (Kalmár László, Zsuffa Zsolt);
-  a veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója (Karácsony Tamás, Kern Orsolya, Klobusovszky Péter);
Városi Sportcsarnok Szombathely
-  a Szombathelyi Városi Sportcsarnok (Pálfy Sándor, Fialovszky Tamás, Sajtos Gábor, Ivanics Éva);
-  a Debreceni Ítélőtábla és Fellebbviteli Ügyészség épülete (Koller József, Csatai László).

A megnyitó után a 2007-ben Ybl-díjjal kitüntetett Basa Péter, a Városmajor utcai Barabás villa,

Budakeszi református templom
a Budakeszi református templom és a Nagy-kopasz hegyi kilátó tervezője tart előadást mestereiről, kollégáiról, tervezői munkájáról, épületeiről.

Basa Péter pályáját a Vadász stúdióban kezdte, pár évvel ezelőtt önálló irodát alapított, Fernezelyi-Basa Iroda, rövid nevén: FBI Építész Kft. néven. Természetesen több fontos épület tervezője, a fentiekben csak a Nagykovácsihoz legközelebb eső és ezért a nagykovácsiak számára legismertebb és talán legérdekesebb munkáit emeltük ki. A többiről majd az előadásban hallhatunk, illetve a többit majd a vetített képeken láthatjuk.

Basa Péter és Czér Péter írta a kilátóról:
„Kilátó a Nagy Kopasz hegyen
Építész-tervezők: Basa Péter és Czér Péter
Statikus: Jordán László

Csergezán-kilátó
Kis ország, kis hegyek. Budapest környékén ez a legmagasabb csúcs, Nagy-Kopasznak hívják. Itt emeltük ezt a rejtőzködő kilátót: míg a csúcs felé közeledsz, nem látsz semmit - a kilátót csak akkor veszed észre, mikor már előtte állsz. Nincs ott semmi, csak a fák, a madarak és a szél. Se út, se villany, se víz, még a mobiltelefonok sem működnek itt. A torony földszintje vasbetonból van, ami bejáratként és hegymászópihenőként is működik. Ha felmész a lépcsőkön, a köztes emeletek fényekkel teli titokzatos tereket rejtenek. A lécek között épp hogy elcsíphetsz néhány villanásnyit a kilátásból - de sejtheted, hogy valami lehet ott fent, amiért érdemes megmászni ezt a fura épületet. Mászás közben minden emeleten padokat találsz, megpihenhetsz, elgondolkodhatsz, és élvezheted a természet csendjét. Kitartásodért cserébe a legfelső szintről a legszebb panorámában gyönyörködhetsz. A földszint kivételével minden vörösfenyőből készült; a gerendákat külön erre a célra tervezett és készített acélelemek kapcsolják össze. Mivel nem volt lehetőség gépek használatára, a nehéz vörösfenyő elemeket mind kézzel emelték a helyükre. Most kész a kilátó, az emberek és a madarak szeretik, úgy tűnik.”


Vissza