Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pest Megye Bora 2008

Pinceszer > Pest megye

2008-02-28


Budakeszi Sauvignon blanc

A Megyeháza dísztermében február 14-én tartott ünnepélyes díjátadón a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Különdíjában részesült a Nyakashegy Kft. arany minősítést szerzett, Tök és Budajenő lejtőin termett szőlőből készült Budai Sauvignon Blanc 2007 fehérbora. A társadalmi zsűri a budakeszi Somlai Ferenc Családi Borpincéjének ezüst minősítést szerzett Budakeszi Sauvignon Blanc 2007 fehérborát tartotta a legjobbnak.


A Somlai pincészet Budakeszi Cserszegi Fűszerese 2007 bronzminősítéssel zárta a versenyt. Bronzminősítést kapott a Nyakashegy Kft. Budai Irsai Olivér 2007 és Budai Cuvée 2006 fehérbora is.
A szakmai zsűri ítélete alapján a hagyományosan legerősebb kategóriában, a fehérborok között a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Szigetcsépi Szürkebarát-Ezerjó bora lett végül az aranyérmes. E termelő vitte el az első díjat rozé bor kategóriában is Szigetszentmártoni Kékfrankos Rozéjával, a vörösborok közül pedig a Ker-Bor Kft. (Monorierdő) Szárazhegyi Cuvée borát találták a legjobbnak. E három ital viselheti tehát idén a Pest Megye Bora 2008 címet.
A borokat egy neves szakmai és társadalmi zsűri bírálta el.  Pontozott többek között Módos Péter a Magyar Bor Akadémia volt elnöke, Sára Sándor a Magyar Bor Akadémia tagja, filmrendező; Gulyás Dénes operaénekes, Dúzsi Tamás borász, Tiffán Zsolt borosgazda, Légli Ottó borász, Taschner Kurt borász, Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára és a népszerű műsorvezető Borbás Mária is.

Fotó: Bánkuti Ákos


Vissza