Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pünkösd vasárnapra elkészül a gyimesbükki őrház

Panoráma > Budakeszi

2008-04-04


Május 11-én, Pünkösd vasárnapján lesz a történelmi Magyarország legkeletibb őrházának átadása Gyimesbükkön. A felújítást budakesziek indították el és szervezik határon túli magyarokkal összefogásban, melyet a Budakeszi Kultúra Alapítvány adománygyűjtéssel támogat.

Május 11-én 12 órakor szentmisére (jó idő esetén szabadtéri misére) várják az átadásra érkezőket Gyimesbükk kontomáci kápolnájába, amely az őrháztól pár száz méterre, az őrházzal szemközti dombon áll (ld. az alábbi képen) és ahonnan csodálatos kilátás nyílik a gyimesbükki szorosra, a Tatrosra és az őrházra. 13 órakor az ünnepi misén résztvevők az őrházhoz vonulnak át, ahol rövid avató beszédeket követően kerül sor az őrház megszentelésére és átadására.

fotók: Bánkuti Ákos

Összefogás a legkeletibb magyar vasúti őrház megmentéséért

A történelmi Magyarország egykori határán, Budapesttől 800 kilométerre, a gyimesi szorosban, a XVII. században épült Rákóczi-vár lábánál áll a 30. számú vasúti őrház, a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrháza. A Tatros folyó és a vasút közvetlenül az őrház mellett hagyja el Erdélyt, és lép át Moldvába. Az épület vasúttörténeti emlék, 110 éve, 1897-ben épült és a XX. század vérzivataros történelmének egy valóságos darabja. A helyet történelmi hangulata és jelentősége miatt évről évre turisták ezrei keresik fel, az épület Szent Korona alakú bunkerján, de még a bokrokon is nemzeti színű szalagokat lenget a szél.

Az őrház sorsa megpecsételődni látszott, amikor néhány évvel ezelőtt a román vasút eladta egy román embernek, aki az építőanyagért elbontotta volna. Egy helyi tanár, Deáky András azonban az épületet megvásárolta, a tetőzetét kijavíttatta és a gyimesbükki önkormányzatnak adományozta. Tavaly kapcsolódott bele az őrház sorsába az a budakeszi baráti társaság, amely végül a felújítás motorja lett. Bánkuti Ákos, Herein Gyula, Herein István, Mayer Gábor és Szász Károly 2007 pünkösdjén egy jelentős összegű adománnyal kezdeményezték az őrház eredeti magyar vasúti szabványoknak megfelelő felújítását, környezetének rendezését, hogy alkalmassá váljék egy vasút- és helytörténeti kiállítás bemutatására.

Az ősz során azonban kiderült, hogy a felajánlott összeg és a helyi erő kevés a munka megkezdésére. A budakeszi baráti társaság ekkor döntött úgy, hogy felvállalja a további pénzügyi források felkutatását és a felújítás levezénylését. Közülük ketten is a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagjai, így javaslatukra az alapítvány úgy döntött, hogy felkarolja az adományok gyűjtését. 2007 őszén a segítőkész írott és elektronikus sajtó (Indóház magazin, Lánchíd Rádió, Duna TV, Budakeszi Iránytű) segítségével elindult az egyre szélesebb összefogás. 2008. február elején Bánkuti Ákos és Herein Gyula az alapítvány nevében megállapodást kötött a gyimesbükki önkormányzattal és kivitelezési szerződést írt alá a bekért árajánlatok és referenciák alapján kiválasztott csíkszeredai kivitelezővel, s a felújítás az ő vezetésükkel, a gyimesbükki önkormányzattal együttműködésben, valamint Deáky András és Bilibók Ágoston helyi lakosok segítségével megkezdődött. Az gyimesbükki önkormányzat egy ellenszavazattal megszavazta az épület felújításának engedélyezését és vállalta a költségek egyharmadát.

Jó ütemben halad a felújítás és a környezet rendezése

Már kész a födém, a tető, az új külső és belső vakolat, az épület alatti pince és a bunker kitakarítása, az elektromos hálózat kiépítése. A vasúttól és az önkormányzattól időközben megkapott újabb további engedély alapján rendezhetik az épület környékét, stílszerű kerítést, pihenő padokat, asztalokat, illemhelyet és egy vasúti aluljárót építhetnek a Rákóczi vár biztonságos megközelítésére.  A munkák jelenlegi állása szerint nincs akadálya, hogy a megújult őrházat május 11-én, Pünkösd vasárnapján átadják a gyimesbükkieknek.

Még várják az adományokat

Magyarországon eddig mintegy 2,2 millió forint, Erdélyben 120 ezer forint gyűlt össze. A környezet rendezésével is kibővült munkák finanszírozására azonban a Budakeszi Kultúra Alapítvány továbbra is számít az őrház megmentéséért felelősséget érzők nagylelkű adományaira, különös tekintettel arra, hogy a Nemzeti Civil Alapprogramhoz  a magyar és határon túli magyar civil együttműködés keretében a Pogány-havas Kistérségi Társulás támogatásával az őrház felújítására benyújtott pályázatuk semmilyen támogatást nem kapott.

A Budakeszi Kultúra Alapítvány elkülönített számlaszáma
Vasúti őrház, Gyimesbükk megjegyzéssel:
OTP 11742348-20016210

Az adományozók nevét – kivétel nélkül - az őrház falán egy emléktáblán örökítik meg. 

Az 1%-os felajánlások a
1 8 7 0 9 2 1 6 - 1 - 1 3
adószámra tehetők.

További információ: www.budakeszikultura.hu


Vissza