Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Május 11-én avatják a gyimesbükki őrházat

Panoráma > Budakeszi

2008-04-20


Herein Gyula, budakeszi autókereskedő, az őrház felújításának egyik kezdeményezője és szervezője mesél Kondor Katalin Arcvonások című rádióműsorában a Csíkszereda - Gyimesbükk vasútvonal történetéről, a határokon átívelő összefogásról és arról, hogy a rendrakást mindig a széleken kell kezdeni.

A műsort az alábbi ikonra kattintva Ön is meghallgathatja!

Gyimesbükkön, az ezeréves határon a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb, 30-as számú őrházának felújításába kezdett a Budakeszi Kultúra Alapítvány támogatásával egy budakeszi társaság, Bánkuti Ákos, Herein Gyula, Herein István, Mayer Gábor és Szász Károly, a gyimesbükki Deáky András tanárral, Bilibók Ágoston nyugdíjas vasutas tiszttel és a gyimesbükki önkormányzattal összefogásban. A több mint négymillió forintos felújítás az alapítvány számlájára eddig beérkezett, szinte teljes egészében magyarországi adományoknak köszönhetően jól halad, április végére a gyimesbükki önkormányzat áldozatvállalásának köszönhetően a környezet rendezésével és a vasúi híd alatti biztonságos gyalogos közlekedés kiépítésével együtt be is fejeződik.

A szervezők köszönik azt a széleskörű, határoktól független összefogást, ami ennek a kicsiny darab magyar történelemnek a megmentésében eddig is megmutatkozott, és köszönetet mondanak a 110 éves vasúttörténeti emlék megmentéséért felelősséget érző minden adományozónak. Az őrház falán egy tábla őrzi majd a nagylelkű támogatók nevét.

A gyimesbükki önkormányzat, a szervezők és a Budakeszi Kultúra Alapítvány szeretettel hívja és várja Gyimesbükkre az érdeklődőket a csíksomlyói búcsú másnapján, május 11-én, Pünkösd vasárnapján az őrház ünnepélyes átadására. Déli 12-kor az őrházzal szemközti domboldalon álló kontomáci kápolnában jó idő esetén szabadtéri szentmisével kezdődik a rendezvény, majd 13 órakor a résztvevők az őrházhoz vonulnak, ahol rövid avató beszédeket követően kerül sor az épület felszentelésére és átadására.

Az átadásra az Indóház vasúti magazin és a Kárpát-Európa Utazási Iroda különvonatot indít Budapestről, melyet a muzeális értékként számon tartott 017-es Nohab típusú mozdony vontat azon a vasúti pályán, ahol magyar mozdony legalább 64 éve nem járt.

A részletes programról a Budakeszi Kultúra Alapítvány honlapjáról tájékozódhat: www.budakeszikultura.hu
szöveg: Koós Hutás Katalin, fotó Perger László, 2008.04.11.

Vissza