Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A bajor Bad Kissingen magyar szemmel

Panoráma > Budakeszi

2008-05-03


Önmagában az a történet, hogy a Harmincéves háború alatt a svéd seregek eljutottak a bajor Bad Kissingen falaihoz is és ostromolták a várost, nem meglepő. Az már inkább, hogy miként mentette fel egy ötletes helyi polgár ezt a kisvárost. A reménytelen helyzetben lévő védők Peter Heil vezetésével előhozták kaptáraikat, és a méheket ráeresztették a svédekre, akik hanyatt-homlok menekültek kicsiny, de annál csípősebb támadóik elől. Ennél még meglepőbb, ha Peter Heil bronzszobrának feliratát böngészi egy arra tévedt magyar turista: 1997-ben készítette a Heil-család megbízásából a budapesti Varga Imre szobrászművész. De mi köze mindehhez II. Rákóczi Ferencnek?

Bad Kissingent alig lehet megtalálni a térképen, olyan kis helység a Würzburg, Fulda, Schweinfurt háromszögben. Viszont annál híresebb fürdőhely, csak úgy vonzza a gyógyulásra vágyókat. Szívesen büszkélkedik ez a kisváros a nevesebbnél-nevesebb fürdővendégekkel (pl. Richard Strauss német zeneszerző ugyanabban a szecessziós stílusban épült szállodában szállt meg, ahol mi is néhány éjszakát töltöttünk. Igaz, egy picit korábban, 1934-ben.) Se szeri, se száma a híresebbnél-híresebb fürdővendégeknek, akik megfordultak Bad Kissingenben. Csakhogy néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül: az író Theodor Fontane, aki az egyik kedvence volt a két éve elhunyt, budakeszi származású de Ponte Józsefnek, a komponista Rossini, korának sztárépítésze Balthasar Neumann, Bismarck kancellár, II. Lajos bajor király, II. Sándor orosz cár, vagy az osztrák császári- és magyar királyi pár, I. Ferenc József és Erzsébet.
 
Minden év júliusában (idén 58. alkalommal) bad kissingeni színészek megelevenítik ezeket a történelmi személyiségeket egy háromnapos rendezvénysorozat keretében. Ilyenkor a gálán, a bálon, az utcai felvonuláson, vagy csak úgy "spontán" a gyönyörű parkokban sétálva az egyszerű emberek is találkozhatnak a híres és koronás főkkel, az ügyesebbek közös fényképet készíthetnek velük vagy autógrammot is kérhetnek tőlük.     
 
Számunkra külön érdekessége ennek a rengeteg érdeklődőt vonzó eseménysorozatnak, hogy nem egy német hírességről kapta a nevét, hanem II. Rákóczi Ferenc fejedelemről, aki a rossznyelvek szerint nem is járt Bad Kissingenben. Pedig elképzelhető, hogy átutazott a városkán, hiszen egy német grófnővel, Charlotte Amaliával Kölnben kötött házasságot.  
 
Tény, hogy Rákóczyról (néha így írják itt a nevét) nevezték el az egyik gyógyforrást, az ö nevét viseli a kizárólag júliusi ünnepkor forgalmazott Rákóczy sör vagy egy belvárosi cukrászda is. Meglepve láttuk a bágyadt, de már hívogató tavaszi napsütésben a járdára kirakott asztalokon a fagylaltokat kínáló étlap feliratát.
 
II. Rákóczi Ferenc bronzszobrával a belváros egyik legforgalmasabb sétálóutcájában találkozhatunk. Nem olyan elérhetetlen magasságból, ágaskodó lóról néz le az alatta elhaladó halandókra, mint a budapesti Kossuth téren, hanem egy karosszékben ül, emberközelben ez a korának egyik leggazdagabb arisztokratája. Becslések szerint XIV. Lajos, a napkirály után ő volt Európában a legtehetősebb. Mégis élére állt az osztrákok elleni magyar szabadságharcnak. Évszázadok múltán Bad Kissingen békésséget nyújt az egykori ellenségeknek. A júliusi Rákóczi - fesztiválokon a fejedelem mosolyogva ott sétálgat többek között az osztrák császár társaságában.  
 
Már szinte említenem sem kell, hogy II. Rákóczi Ferenc bronzszobrát is Varga Imre szobrászművész készítette.  

Albrecht György

Vissza