Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi Szürkebarát

Pinceszer > Budakeszi

2008-05-15


Somlai Családi Borpince - Budakeszi Szürkebarát 2007, száraz minőségi fehérbor. Nekem valahogy a Szürkebarátról szinte mindig Badacsony jut eszembe. Ennek egyik oka, hogy annak a borvidéknek a legjellemzőbb bora, másrészt a létező szocializmus éveiben sláger bor volt: a Badacsonyi Szürkebarát szinten minden boltban kapható volt és a borvidék kapacitását messze meghaladó, óriási mennyiségben vitték szovjet és NDK exportra. Ezek a mindent felszívó, igénytelen nagy piacok aztán a Szürkebarát minőségét is lerontották, de hát melyik magyar bor hírnevét nem tépázta meg azoknak az időknek az igénytelensége?

Szerencsére ma már azért más a helyzet, legalábbis ami a borokat illeti. A mai igényes piacokra a mai borász kemény munkával és friss szakértelemmel tud csak eladni. Ennek a szigorú versenyhelyzetnek is az eredménye, hogy sok régi ismert borfajta neve újra jól cseng, kellemes meglepetéseket tud okozni.   
A szürkebarát, vagy eredeti nevén Pinot Gris, francia eredetű fehér szőlőfajta, bár érett bogyói rózsaszín-lilásvörös héjat öltenek. Harmonikus, íz- és zamatanyagokban gazdag, telt, savakban közepes erősségű, alkoholban gazdag bort ad.
Az Etyek-Budai borvidékhez tartozó Budakeszi a szőlőtermesztés északi határán jár, a napos, de huzatos lankák, a kötött, löszös, meszes talaj általában az illatos és könnyű, markáns savakat tartalmazó borok világa.  

Mai borunk a Somlai-család új telepítésű, budakeszi szőlőjében termett.  Korábbi elemzéseimben már említettem, hogy Somlaiék mintegy öt hektár új szőlőt telepítettek a telki út felett a Kárpótlási kereszttől nyugatra, az egykori Ochsenzungen Acker (Ökörnyelv szántó) napsütötte, lankás területire. 2007-ben évben az új telepítés második szüretére került sor.

Elegáns, megújult címkéjű palackja jó benyomást tett rám, a borász lokálpatriotizmusát az öthektáros beruházáson túl, a bor címkéjére hagyományosan elhelyezett madártávlati Budakeszi kép is bizonyítja.
Tartalmával együtt a szép palackot jól le kell hűtenünk, a bor készítőjének ajánlása szerint 10-12 °C-on lehet igazán élvezni. Szép, világossárga színű, tiszta, enyhén illatos, reduktív (oxigéntől elzárt, nem fahordós érlelésű) eljárással készült, friss, enyhén gyöngyöző bort töltök a pohárba.  Mérsékelt alkoholtartalmú (12 %) közepes erősségű, üdítő savakkal rendelkező, harmonikus, tartós lecsengésű (azaz lenyelése után az illat és zamatanyagot tartósan érezhető), nagyon kellemes bort kóstolgatok. A pohárban kicsit melegedve az illatai jobban kiszabadulnak és még szebbek, de a javasolt hőmérséklettől azért emiatt nem érdemes nagyon eltérni.
Szürkebarátunk jól harmonizál ragukkal, pulykasülttel, de a sült vagy főtt sertés- és borjúhúsokat, a fűszeresebb fehér húsú haltételeket is szereti.
Somlaiék 1,5 ha-on telepítették ezt az új Szürkebarátot. Ha ízlik, azért van – ha nem is túl nagy – tartalék.

Egészségükre
Bánkuti Ákos

Vissza