Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elindultak… - Megnyílt a BudaVidék Zöldút első szakasza

Életmód > Budajenő

2008-06-03


Kerékpártúrával nyílt a Madarak és Fák Napján a BudaVidék Zöldút első szakasza, amely hét települést – Biatorbágy, Zsámbék, Tök, Perbál, Budajenő, Páty, Telki - köt össze. A program szervezője, a BudaVidék Zöldút Szövetség 2007. április 23-án alakult azzal a céllal, hogy a Zsámbéki-medence tíz települését (Biatorbágy, Budajenő, Herceghalom, Etyek, Páty, Perbál, Telki, Tinnye, Tök, Zsámbék), valamint Nagykovácsit és a Budakeszi Vadaspark területét nem motoros úthálózattal összekösse.

Május 10-én közel ötszázan csatlakoztak azokhoz a túrákhoz, amelyek Etyekről, Biatorbágyról, Herceghalomról, Zsámbékról, Tökről, Pátyról, Perbálról, Telkiből, Budajenőről és Nagykovácsiból indultak. A perbáli Általános Iskola és a nagykovácsi Ökoiskola pedagógusai diákjaikkal tekerték vagy gyalogosan járták végig a távot.

A végállomás a budajenői Magtár volt, ahol a résztvevő települések mutatkoztak be a náluk működő zenekarok, tánccsoportok által. A budajenei polgármester, Budai István köszöntötte először az egybegyűlteket és elmondta: nagy jelentőség tulajdonít a kezdeményezésnek, mert az visszavezet a természetbe, növeli a fizikai állóképességet, és emellett fontosnak tartja közösségformáló erejét, valamint azt, hogy a környékbeliek megismerhetik egymás értékeit. Budai Krisztina, az ÖKOTÁRS Alapítvány magyarországi zöldút programjának koordinátora örömének adott hangot, mert – mint mondta – az a pénz, amit az Alapítvány nyújtott eltörpül a rengeteg önkéntes munka mellett, amit a Szövetség tagjai fektettek a BudaVidék Zöldút első szakaszának megvalósításába. Kapovits Judit, a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület tagja elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt határoztak a Szövetség közös programjáról és nem csak lehetőség nyílt mindezt megvalósítani, hanem valóban igény is van erre. Örömmel vették, hogy aki megismerkedett a kezdeményezésükkel az melléjük állt, bíztatta őket. Dr. Bartos Mária gyermekorvos úgy fogalmazott: nagy előrelépést jelent véleménye szerint a Zöldút megvalósulása, hiszen ő nap mint nap találkozik túlsúlyos gyerekekkel, akik számára a szabad levegőn való mozgásra biztonságos utak híján, a kipufogó gőzben nem kínálkozott megfelelő alternatíva. Dr. Bartos Mária hangsúlyozta, hogy nem csupán a testi, hanem a lelki egészség megőrzése szempontjából is fontos szerepet játszik a mozgás a szabad levegőn.

Farkas Csilla, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület tagja a BudaVidék Zöldút jelzőoszlopának elhelyezésére invitálta a jelen lévő polgármester hölgyeket és urakat. Mint mondta: ez az oszlop jelképezi azt, hogy a Szövetség céljai mellett teszik le voksukat.

Prof. Dr. Csemez Attila a Corvinus Egyetem dékánja az Európai Tájegyezmény hazai bevezetésének jelentőségéről szólt, összefüggésben a BudaVidék Zöldúttal. Ezt követően a Magtárban két vetítettképes előadásra került sor, a Zsámbéki-medence táji örökségéből Fésű József György (ZsMTE) nyújtott ízelítőt, majd Tüske Emil (Biatorbágyi Tájvédő Kör) BIA-PORAMA címmel vetített lírai képsorokat Biatorbágy épített és természeti értékeiből.

A program további részében lehetőség nyílt arra, hogy Tök, Zsámbék, Páty, Telki, Budajenő, Biatorbágy és Perbál bemutatkozzék a Magtár előtti színpadon. Tökről a Höcögő Néptánc Egyesület cigány táncot mutatott be. Zsámbékról a Keszkenő Népdalkör magyar népdalokat énekelt, illetve a Lochberg Tánccsoport táncolt sváb táncokat. A pátyiak kortárs tánccal mutatkoztak be. Telkiről Hajnóczy Soma bűvész vezette be a közönséget a varázslatok világába. A budajenői Levéd Õrsége íjászbemutatót tartott, a Ringlein Tánccsoport sváb táncokat táncolt és a Pántlika moldvai dalokat énekelt és gyimesi táncokat táncolt. Biatorbágy társastánc-ízelítővel készült erre a napra. Végül a perbáliak következtek; a Dicke Schwäne együttes sváb és tót keringőket, polkákat játszott, a Tücsök Citerazenekar magyar dalokat adott elő és a Kontáros együttes dunántúli dalokat játszott.

A Magtár falai között több kiállítás is megtekinthető volt: Nagy Bertalan etyeki festőművész képeiből, a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület 2006-os „Ilyennek látom a környezetemet” című gyermekrajzpályázatának alkotásaiból, a budajenői iskolából és óvodából érkezett „zöldutas” munkákból, Zsarnóczay István kőzet- és ásványgyűjteményéből bemutatott válogatás, valamint ízelítő Horváth Gábor zöldút-vonaltervezést megalapozó térképi adatfeldolgozásából és a Zsámbéki-medence hagyományos útvonalait ábrázoló térképekből.

A Magtár körül a Zsámbéki-medence helyi termékei mutatkoztak be a bográcsban főtt finomságoktól, Rigó Zoltán borain, a zsámbéki bodzaszörpön, az etyeki sajton és a kürtőskalácson át a cserépedények, fafaragványok és gyöngyből fűzött ékszerek sokaságáig. Így a kulturális bemutatkozás mellett helyi termékek vásárlására, kóstolására is lehetőség nyílt.

Farkas Csilla a rendezvény után néhány nappal a Szövetség terveit illetően elmondta, hogy a tulajdonosi egyeztetések után a további hat települést is bevonják a hálózatba és az összes településen olyan táblákat helyeznek el, amelyeken a helyi értékekről, látványosságokról lehet tájékozódni. Továbbá minden környékbeli iskolában be kívánják mutatni programjukat, amely a szabad levegőn való mozgásra buzdítja a fiatalokat is. Évente két nagyobb szabású programot terveznek: a megnyitó mintájára közös biciklitúrát, és településenként a Zöldút „karbantartását”.
Kúti Anna


 

Vissza