Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szederkényi Olaszrizling 2007

Pinceszer

2008-06-30


A Menczinger Borház aranyérmes bora került az e havi Pinceszeri mustrára. Az Olaszrizlinget nem kell bemutatni a Kárpát-medence borkedvelőinek. Csodálatos fajta! Eredetét tekintve nincsenek megbízható adatok, az ampelográfusok a nyugati fajtacsoportba sorolják épp úgy, mint a Chardonnay-t, vagy a Sauvignon blanc-t. A szocializmusban lejáratták, de szerencsére nagy területeken megmaradt és így manapság bizonyíthatja kiváló adottságait.

A Pécsi Borvidéken a löszös enyhe sósság, az átlagosnál magasabb illatosság és a magas napsütéses órák száma remekül egészíti ki a fajtajegyeket.

A 2007 évjárat a szívén viselte az Olaszrizling szőlő igényeit. A szép hosszú, száraz őszben hibátlanul beértek a szőlőbogyók, sőt a teljes érést követően a napos őszben töppedésbe kezdtek, így nem csoda, hogy 23 magyar mustfokkal lehetett szüretelni. A pohárban lévő bor még igen fiatal, tükrösen tiszta, zöldessárgás mély meleg árnyalattal. A fajtát meghazudtolóan mézes szőlővirágillata hosszantartó, a hőmérséklet változásával újabb és újabb illatjegyeket mutat. Ízeiben harmonikus mediterrán borként mutatkozik meg. A magas alkoholfok eltűnik a nagy test árnyékában, savai élénkek, de nem tolakodóak. A keserűmandulás jegyek csak a korty végén jelennek meg. Az üres szájüregben még hosszú percekig emlékezteti az ízlelőket az elfogyasztott ital súlyára. Nagy jövő előtt áll!

Önmagában filozofálásra hajlamosít, de húsokhoz is remekül illik. Egy szép példája annak, hogy lehet kiváló évjáratban a remekül beérett szőlőalapanyagból megfelelő alázattal a lehető legtöbbet megőrizni és egy szép bort készíteni.

Örömteli hír a budakeszi és környéki borkedvelőknek, hogy helyi borklub van alakulóban. Az első kóstoló májusban már meg is történt, ahol a Pécsi Borvidékről Horváth Zoltán, Eberhart György és Menczinger Tibor boraival ismerkedhettünk meg. Az összejövetelek az iskolaévhez igazítva havi rendszerességgel várhatók. A borászok kis pincékből borvidékenként mutatkoznak majd be. A következő összejövetel június 19-én lesz. A kóstoló iránt érdeklődőket a szervező borász a menczi@t-online.hu címen várja.

Vissza