Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ganzhornfest Neckarsulmban

Panoráma > Budakeszi

2008-09-11


2008. szeptember 6-8. között Neckarsulmban a piactér és a Német Lovagrend valamikori kastélya közötti területen idén 29. alkalommal megrendezett őszi "Ganzhorn" utcai rendezvényen öröm volt felfedezni a Budakesser Gemeinschaft (Budakeszi Társaság) német és magyar nemzeti színekkel, paprika- és fokhagymafüzérekkel ékesített standját.

A Ganzhorn elnevezést biztosan sok idelátogató esetleg ügyes reklámfogásnak tartotta a bőség szarujára asszociálva, pedig ez egy személynév. A népi költő, Wilhelm Ganzhorn a XIX. század második felében főbíróként tevékenykedett Neckarsulmban és szabadidejében írt többek között egy dalszöveget, ami megalapozta hírnevét. Úgy tartják, hogy Wilhelm kedvelte a jó borokat, talán ezért adták nevét a főleg kulináris élményeket nyújtó rendezvényhez.
 
A Franz Huber vezette Budakeszi Társaság csaknem ötven egyesület társaságában igazán nem vallott szégyent  kínálatával. Szorgalmas kezek által készített bográcsgulyással, valamint budakeszi borral és jófajta pálinkával kényeztették a tudatosan, vagy spontán odalátogató vendégeket, öregbítve szülőföldjük hírnevét. A bágyadt, de még meleg őszi napsütésben szívesen elidőztek a volt budakesziek szép és kevésbé kellemes emlékeiket felidézve. Ennyi évtized után is elkerülhetetlen beszédtéma a kitelepítés átélt borzalma. Szerencsére nem nyomta rá ez a régmúlt tragédia a bélyegét erre a szép vasárnap délutánra, azaz vidám hangulatban telt, olyannyira, hogy budakeszi pirost kóstolgatva Holl Jakab egyszer csak egy bordalra is rázendített. 
Albrecht György

Vissza