Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Maria Bresch, geb. Natto: Einblick in Tiefverwurzelte Traditionen

Könyvajánló

2005-08-01


Bepillantás mélyen gyökerező hagyományokba. Az 1946-ban fiatalon kitelepített budakeszi svábok nosztalgiával őrzik, és könnyek között emlegetik mind a mai napig szülőfalujukról, Budakesziről őrzött emlékeiket, a falusi közösséget, az elszakított rokonokat, barátokat, a közös ünnepeket és hagyományokat. 

A Németországban élő budakesziek közösségének, a Budakesser Gemeinschaft-nak a kiadásában 2003 szeptemberében megjelent 192 oldalas könyv címlapján Budakeszi/Wudigeß címmel Josef de Ponte, Németországban élő festőművész, Budakeszi díszpolgárának grafikája indítja el az olvasót a helyi budakeszi vallási ünnepek, ünnepi hagyományok, hétköznapi szokások, a mindennapi élet, a szülők emlékei, az emlékezetes személyiségek és a kitelepítés történetének megismerésében. A szerző élete során jegyzetek készített emlékeiről, tapasztalatairól, s mindarról, amit másoktól hallott az őt ezer szállal magához kötő, és valójában soha el nem engedő szülőfalujáról. S még mielőtt eltűnik az a generáció, akikben még elevenen, személyes tapasztalatként maradt meg az itteni sváb élet, magára vállalta az emlékek utódokra örökítésének munkáját. A könyv írója ugyan nem rendelkezik írói tapasztalatokkal, de annál nagyobb szívvel, akarattal, lelkesedéssel és kitartással, mellyel ezt a könyvet létrehozta. Különösen értékesek a kötet azon részei, melyek a már kihalóban lévő budakeszi sváb tájszólásnak állítanak emléket. Munkájában a legnagyobb segítséget Deberle Antaltól és feleségétől, Évától kapta, de a kötet véglegesítésében ott van Bayer Antal és Eszterle Gusztáv munkája is.
A német nyelven megjelent könyv már nem kapható, de egy példányát Natto Mária a napokban a Budakeszi Könyvtárnak ajándékozta, így az érdeklődők ott megtekinthetik.Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg