Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Albert Gábor: Zsákutcák hősei

Könyvajánló

2005-08-01


A Budakeszin élő írónak az 1849-es emigrációról szóló történelmi esszéregénye második kiadásban jelent meg az idei könyvhéten a Pont kiadónál. Az első kiadás 1989-ben a Maecenas Könyvkiadónál látott napvilágot.

Albert Gábor 1929. október 30-án született Egyházasharasztiban. Gyermekkorát ormánsági falvakban töltötte. Iskoláit a kőszegi katonaiskolában, majd a pécsi állami gimnáziumban végezte. Járt a pécsi jogi karra, a pedagógiai főiskolára, a budapesti református teológiára, s végül tanári és könyvtárosi oklevelet a budapesti bölcsészkaron szerzett. Sok műfajú alkotó: regényt, esszét, novellát, tanulmányt, szociográfiát egyaránt ír.
A nyolcvanas évek második felében a Magyar Írószövetség közgyűlései minden alkalommal a politikai harc színtereivé váltak. Az 1986-os közgyűlésen mondta el azt a Kádár-rendszert elítélő beszédét, amelynek majdnem az írószövetség megszüntetése lett a következménye. Az Írószövetség ugyan nem szűnt meg, de szerkesztés alatt lévő könyvei, az Emelt fővel második kiadása egyáltalán nem, a Zsákutcák hősei című történelmi esszéregénye pedig évekig nem jelenhetett meg.
Munkásságáról, életművéről bővebben: www.albertgabor.hu


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg