Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az irodalom és a digitális világ

Kultúra > Pest megye

2008-11-08


Szakmai tanácskozással egybekötött ünnepi közgyűlést tartott szeptember végén Behálózótt irodalom címmel hazánk legrégebbi könyvtáros szervezetének, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) Pest megyei szervezete. Az igen aktív szakmai tevékenységet folytató 30 éves megyei szervezet születésnapja alkalmából idén először adták át a budakeszi könyvtár volt igazgatójáról, Nagy Ferencről elnevezett díjat, mellyel elsőként Orosz Ágnest, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ munkatársát tüntették ki. A közgyűlés eseményeiről Ádám Éva, a budakeszi könyvtár munkatársa tájékoztatta lapunkat.

A Nagy Ferenc-díj

Orosz Ágnes informatikus könyvtárosként dolgozik a gödöllői olvasószolgálaton, s munkájában kiemelt hangsúlyt kap az elektronikus ügyintézés, amely mára bekerült a könyvtári munkafolyamatok sorába, s kiegészül számítástechnikai tanfolyamok tartásával felhasználók számára szükséges tanácsadással és az e-mailes ügyintézéssel.
          A díjat Nagy Ferenc, a Budakeszi Könyvtár és Információs Szolgálat volt igazgatója, az MKE Pest Megyei Szervezete egykori vezetőségi tagja, később elnöke emlékének megőrzésére alapította az MKE Pest Megyei Szervezete. Nagy Ferenc 15 évig dolgozott a budakeszi könyvtárban, tíz évig igazgatóként. Ez alatt az országban az elsők között valósította meg a könyvtári munka számítógépesítését az intézményben. Az egyedi szoftverek könyvtári igényekhez alakításában, fejlesztésében Nagy Ferenc tevékenyen részt vállalt. Korszakalkotó volt a számítógépes katalógus, nyilvántartás és kölcsönzés beindítása, vonalkód segítségével. Vezetése alatt a könyvtár a korszerű elvárásoknak megfelelő intézménnyé vált, városi szintű információs technológiák használatát alkalmazta.
          Az általa kiépített rendszert idén nyáron tovább korszerűsítették, melynek révén minden könyvtári munkafolyamat egymással összefüggésben halad, így ha az intézménynek lenne saját szervere, úgy az olvasók az interneten keresztül közvetlenül a keresgélhetnének a könyvtár katalógusában. Bár a www.szikla.net honlapon keresztül erre már most is van lehetőség.

Az irodalom és a digitális világ

         A közgyűlés témája az irodalom és a digitális világ közötti kapcsolat volt.
         Gereben Ferenc kandidátus, akinek munkásságát az olvasásszociológiai, valamint a határon túli magyarság identitástudatával és művelődési szokásaival foglalkozó kutatások jelentik, az olvasói szokások kárpát-medencei megváltozásának vizsgálatáról tartott előadást. Elgondolkodtató az a megállapítása, hogy az olvas inkább, főként igényesebb irodalmat, akinek az identitástudata mélyebb, erősebb.
         Sudár Annamária, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Magyar Elektronikus Könyvtárának munkatársa az adatszolgáltató honlapokat (www.jelesnapok.hu, In memoriam Lázár Ervin: www.mek.oszk.hu/kiallitas/lazar, www.egyszervolt.hu és a készülő Mátyás-mesék honlapját) mutatta be, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy az internet és az olvasás nem feltétlenül ütik egymást. Kiderült az is, hogy az OSZK honlapján az intézmény történetének bemutatása Orosz István, Budakeszin élő grafikusművész egy alkotásával indul.
         Tamás Kincső a HUMANUS-t, a Humántudományi Tanulmányok és Cikkek adatbázisát (www.oszk.hu/humanus) mutatta be, majd Bánki Zsolt, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) munkatársa beszélt a digitális múzeum koncepciójáról, amelynek keretében a múzeum honlapja is (www.pim.hu) megújult. A tárlatok érintőképernyős bemutatása mellett a már lebontott kiállítások számítógépen, virtuálisan is megnézhetők. Elkészítették a múzeum gyermekhonlapját Pimkó néven, amely a múzeum honlapjának főoldaláról elérhető. Szintén innen indulnak a Pál utcai fiúk és a Márai Sándor kiállítás virtuális tárlatai is.
         Radics Péter pedig egy tíz éve indult, korszakalkotó kezdeményezés, a Digitális Irodalmi Akadémiáról számolt be (www.dia.pim.hu), amely a nyugdíj nélkül maradt íróknak életjáradékot fizet, cserébe megkapják műveik digitális közlésének jogát. A digitális akadémia tagjai minden évben új tagot választanak. A tagok életrajzai és mintegy 14000 kötet már elérhető honlapjukon keresztül.
                                                                                    Koós Hutás Katalin

 


Vissza