Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hogyan vásároljak bort?

Pinceszer

2008-11-19


Ezen egyszerűnek tűnő kérdés számtalan problémát vet fel. Milyen alkalomra? Ajándéknak vagy saját fogyasztásra? Vöröset vagy fehéret ? Milyen árkategóriában? Neves vagy kevésbé ismert borászattól? Milyen üzletben? Hazait vagy külföldit? És még tovább sorolhatnám az eldöntendő kérdéseket, de most ehhez a kérdéshez próbálok egy kis segítséget nyújtani.

Általában a világ borászatai - a hazaiakat is beleértve - a különleges minőségű borokat kivéve három kategóriába sorolják az általuk készített borokat. A számtalan elnevezést egyszerűsítendő, az üzletek polcrendszeréhez igazodó csoport neveket használva alsó, közép és felső kategóriás termékek közül választhatunk. Mindezek egy termék- és árpiramisban helyezkednek el.

Az alsó kategóriás termékből készül a legtöbb és ez a legolcsóbb. Természetesen azt az eshetőséget, hogy a bor a szőlőn kívül másból is készülhet, nem kívánom ecsetelni. Az alsó kategóriában az ültetvényt és a szőlőt nagy hozamra késztetik, ami 10-30 tonna/ hektár termésátlagot jelent, aztán ebből készítik a bort. Ebben a kategóriában megjelentek olyan éghajlati adottságú országok, ahol kétévente három szürettel még tovább tudják növelni a termőterület kihasználtságát. Itt ipari keretek között készítik a bort és nem várhatunk nagy minőséget, hiszen a szőlőtermés minősége, mint köztudott, fordítottan arányos a termés mennyiségével.

A középső kategóriában a szőlő terméshozama nem haladhatja meg a 10-12 tonna/hektárt. Itt már fontos a termés egészségi állapota is, hiszen az ép, egészséges szőlőbogyóban tud legjobban koncentrálódni az alapanyag. Ebben a kategóriában igen széles a borászatok választéka.

A felső kategóriában találhatók azok a termékek, amelyek kiváló alapanyagból válogatva készülnek nagy-nagy odafigyelés mellet. Itt találhatjuk meg azokat a borokat, melyek legjobban tudják jellemezni és minősíteni a termőhelyüket.

És most érkeztem el ahhoz a kérdéshez, hogy a választott bor hazai vagy külföldi legyen-e. Gondoljunk csak arra, hogy külföldi ismerőseink, rokonaink mennyit áradoznak az itt kapható zöldségek, gyümölcsök ízéről, zamatáról, nem véletlenül. A Kárpát-medence területe mezőgazdasági szempontból kiváló adottságú. A szőlőnövény szempontjából biztosított a kellő csapadék és napsütés, a talaj pedig igen változatos: megtalálható itt a bazalt, a riolit, a lösz, a mészkő, a homok, hogy csak a jelentősebbeket említsem. Ezt a páratlan természeti környezetet használják ki a szakmailag felkészült szőlészek, borászok. A bor is, mint számos más termék, egyfajta divatot követ. Ennek az irányításához a hazai borászat túlságosan kis mennyiséget állít elő, így csak követni tudjuk az ízlésvilág változásait. A nemzetközi megmérettetések alkalmával a hazai borok rendre felveszik a versenyt a külföldi vetélytársakkal. Tokaj, Badacsony, Eger, Villány, Szekszárd és a többi - összesen 23 - hazai borvidék egyedisége széles borválasztékot kínál, mindenki megtalálhatja a számára legjobb ízeket biztosító termőterületet és borászt.

Menczinger Tibor
borász


Vissza