Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Úton a budaörsi Ó-temetőbe

Könyvajánló > Budaörs

2009-01-24


Závada Pál és Szüts Miklós új könyve, mely a budaörsi önkormányzat támogatásával született, eredetileg fotóalbumnak készült és Szüts Miklós képzőművész Ó-temetőről készített művészi fotóit foglalta volna keretbe. Ehhez kérték fel Závada Pált, hogy írjon rövid impressziókat. Ám ez a munka folyamán egész kisregénnyé duzzadt.

Egy település múltja elevenedik meg benne, olyan történetek, amelyeket egyébként csak történelemkönyvekben olvashatnánk. A régmúlt valósága ugyanakkor regényszerűen keveredik az írói képzelettel.

Budaörs legrégebben lakott városrészében, az Ófaluban fekszik immár évszázadok óta az Ó-temető sírkertje.  Felújításáról először 2001-ben döntött az önkormányzat. Ez a nagy ívű munka azóta is folyik restaurátorok, szobrászművészek közreműködésével, de megújult azóta a sírkertet körülölelő kerítés és a kápolna is - melyet még ma is használnak. Nem így a temetőt, ahol negyven éve nyugszanak háborítatlanul a holtak - a sírkertben ma már nem temetkeznek.

A temetőt a német kitelepítés 60. évfordulójának alkalmából állított emlékművel idén az elűzetés országos emlékhelyévé avatták.

„Igazi - régről és mélyből fakadó - harmónia hatja át, ami egyszerre árad a lenyűgöző ligeti-kerti elevenségből, a középütt álló kápolna meghittségéből, valamint a moccanatlan kövek szépségéből és jelentéséből. Az ezerhétszázas évek végétől kezdve valódi sírkő-ritkaságok sorakoznak itt, s hirdetik számos nemzedék halandóinak valaha itt leélt életét - régi budaörsiekét, akik a XVIII. századi letelepedésüktől 1946-os kiűzetésükig döntően német nemzetiségűek voltak." (részlet a könyv fülszövegéből)

Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg