Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tavaszi kúra-javaslatok

Életmód

2005-03-31


A böjtölés hagyománya ősidők óta megőrződött, s úgy tűnik, ma ismét divatba jött. Egyre többet olvashatunk a különféle tisztítókúrákról, méregtelenítő eljárásokról, de azt kevéssé hangsúlyozzák, hogy a böjt belső rendet teremt, segíti az egyéni út megtalálását és a lélek fejlődési folyamatát.


Tavasszal újjászületik a természet, s az emberi szervezet is igényli, hogy a felhalmozódott salakanyagoktól megtisztuljon. Télen ugyanis a nehezebb ételek, a kevesebb mozgás, a fény- és hőhiány miatt lelassult anyagcsere következtében lényegesen több salak rakódik le az érfalakon, a májban, az izületekben, a zsírszövetben és egyéb helyeken. Sokat tehetünk egészségünkért, ha e tavaszi, megújító idõszakban böjtöléssel segítjük a testünkben zajló folyamatokat.
A böjt megkezdése elõtt kérjünk tanácsot orvosunktól vagy böjtvezetési tapasztalattal rendelkezõ természetgyógyásztól!
 Az elõkészítõ szakaszban elõször is lelkiekben készüljünk fel arra, hogy önszántunkból lemondunk a szilárd táplálékokról, és átmenetileg csak folyadékokon élünk. Ilyenkor már lemondunk a dohányzásról, a kávéról, fekete teáról, az állati fehérjét tartalmazó vagy fehérlisztbõl és cukor hozzáadásával készült élelmiszerekrõl.
A középsõ szakaszban frissen préselt, átszûrt és higított gyümölcs- és zöldségleveket iszogatunk „jól megrágott”, apró kortyonként. Legalább három liter folyadékot igyunk meg naponta. Ajánlottak a gyógyteák, a forrásvizek, a buborékmentes ásványvizek. A tisztító teakeverékeket a gyógyszertárban megvásárolhatjuk, és érdemes mate (zöld) teát is beszerezni, mert kiváló méregtelenítõ és élénkítõ hatású.
A böjt harmadik szakasza a visszatérés. Ilyenkor nagyon óvatosan és fokozatosan, naponta csak egy-két új ételfélét iktatunk be az étrendünkbe. Eleinte a zöldségek, gyümölcsök, majd a gabonafélék, késõbb pedig a tejtermékek és diófélék jöhetnek szóba. Törekedjünk az egészséges reformtáplálkozásnál maradni, mert meghálálja szervezetünk, és a böjt után könnyebb is betartani.
Hosszabb böjtnél a méregtelenítést, kiválasztást serkenteni kell beöntéssel vagy keserûsóval. Jót tesznek a légzõ gyakorlatok, a májpakolás, a szaunázás, a masszázs.
Szánjunk elegendõ idõt a pihenésre, az alvásra.
Gyermekek, kismamák nem böjtölhetnek, betegek pedig csakis orvosi felügyelettel!
 dr. Szekeres Judit életmód-tanácsadó

Vissza