Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Félidőn túl

Közélet > Perbál

2009-03-04


Varga László polgármesterrel a ciklus eddigi eredményeiről, az idei év költségvetéséről és a küszöbön álló településközpont-fejlesztésről beszélgetett lapunk munkatársa.

-    Túl a ciklus felén hogyan értékeli az eredmények tükrében mind a saját, mind a testület tevékenységét?
-    Úgy érzem, hogy nagyon sok munkát fektettünk az elmúlt két évbe, de az eredményekkel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Ez idő alatt felmértem a konkrét feladatokat, és tisztában vagyok a lehetőségekkel. Bár mindenképpen hasznosnak értékelem ezt a két évet, látványos eredményeink nem nagyon voltak, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy az Önkormányzat stabil maradt.
-    Mégis, a ciklus elején kitűzött tervekből mi az, ami megvalósult?
-    Két éve megújult a Közösségi Ház mellékszárnya; több helyen járda épült, illetve elkészült az Önkormányzattal szemben induló kerékpárút. Eredménynek értékeljük, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére sikerült néhány újabb vállalkozást Perbálra vonzanunk. Már többen építkeznek, mások pedig a tervezési stádiumban vannak. Úgy gondolom, hogy közép- és hosszútávon is hasznos az, hogy több lábon tudunk állni. Be kell látni: az Önkormányzat csak az állami normatívából nem tud létezni, ezért egyéb bevételi forrásokat is kell keresnünk. Az önkormányzatok vállalkozását nem tartom szerencsésnek, mert a köz pénzét kockáztatni nem szabad, a lakosság terhelhetősége pedig véges. Számunkra reális alternatíva a kereskedelmi-gazdasági tevékenységekkel összefüggő adóbevételek növelése. A legnagyobb kitűzött tervünk az óvoda és az iskola felújítása-bővítése volt, melynek előkészületei már az előző ciklusban elkezdődtek. Több, mint két év telt el, mire eljutottunk odáig, hogy egyáltalán eredményt hirdettek, most az ősszel. Annak ellenére, hogy jó és reális pályázatot írtunk forráshiányra hivatkozva nem támogatták azt.
-    Ön tavaly januárban arról beszélt, hogy „ha a pályázatokon nem kapunk kedvező elbírálást, akkor más forrást fogunk keresni, mert az élet nem állhat meg.” Honnan kívánják erre a fedezetet előteremteni illetve kívánják-e egyáltalán előteremteni?
-    Nem gondolok mást, mint amit egy éve mondtam, csak a körülmények némileg változtak azóta. A gazdasági helyzet egyre rosszabb, tavaly még a bankok keresték az Önkormányzatokat, hogy bocsássanak ki kötvényt. Jelen pillanatban erről szó sincs, ezért mindenképpen meg kell várnunk egy kedvezőbb gazdasági helyzetet. Emellett úgy gondolom: az erőinket meghaladná két beruházás egyidejű bonyolítása, hiszen a településközpont rekonstrukciót el kell kezdenünk. Véleményem szerint annak befejezése után tudunk belekezdeni az óvoda- illetve iskola felújításába. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kisebb fejlesztések nem fognak addig történni, de arra kell törekednünk, hogy ezek beilleszkedjenek a későbbi elképzelésekbe.
-    Viszont örömteli hír, hogy a településközpont-rendezési pályázatunk nyert. Ami kevésbé, hogy ehhez több mint 30millió Forintos önrészt kell a településnek előteremtenie. Ez azért nem kis összeg… honnan lehet ezt kiszorítani?
-    Egyrészt megtakarításokkal, ami miatt Önkormányzatunk intézményeinek és dolgozóinak is áldozatot kell hozniuk. Ez természetesen a biztonságos működést nem fogja veszélyeztetni. Másrészt az iparűzési- és egyéb adókból származó bevételekből, valamint a kommunális adó is részben ezt a célt fogja szolgálni. Az is mindenképpen említésre méltó, hogy idén eladhatóvá válik több építési telek, amely az Önkormányzat tulajdonában van. Újabb területek bevonását is szorgalmazzuk, nem csak az anyagi érdekek, hanem a lakosság vitalitásának fenntartása miatt.
-    Mit kell tudnunk a 2009-es költségvetési koncepcióról?
-    Ahogyan az előbbiekből is kitűnik: egyrészt kiadási oldalon a takarékosságra törekszünk és amit lehet, azt „visszafogunk”, másrészt a bevételek maximalizásását tűzzük ki célul.
-    Milyen tervei vannak a következő két évben?
-    Még az idén befejezzük a településközpontra vonatkozó beruházást, majd elindulhatna az iskola és az óvoda felújítás. Egy jelentős járda- és útépítést is tervezünk még a Rózsa és a Béke utcában, illetve a Dózsa utca Posta feletti szakaszát is fel kívánjuk újítani. Tavaly komoly problémákat jelentett a vízellátás akadozása, ezért mindenképpen felújításra szorul a víziközmű. A csövek, a szakaszoló állomások és a tűzcsapok is elavultak, ezért ahogy az időjárás engedi, tavasszal már megindulnak a munkálatok a legkritikusabb szakaszon, a Nagyhíd és a pékség között. A munkálatok után pedig térburkolattal szeretnénk helyreállítani a járdát.
-    Tudna valami biztatót mondani a perbáliaknak?
-    Úgy gondolom, hogy Perbál továbbra is jó potenciális helyzetben lévő település és meggyőződésem: hamarosan eljön az idő, amikor ezt a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben ki is tudjuk használni!

Tóth Anna

Vissza