Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az olvasó kérdez

Gazdasági rovat

2009-03-07


Válaszol dr. Orbán Ildikó, az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága ügyfélkapcsolati főosztályvezetője

-   Az új munkahelyemen nem akarják kifizetni a bérletemet, azt mondják, hogy az csak teljes munkaidőben dolgozónak jár, én pedig 4 órában dolgozom. Jár-e nekem a munkába járás miatti megtérítése az utazási bérletnek?
-   Ha Ön közigazgatási határon kívülről jár be a munkahelyére dolgozni, akkor a munkaidejétől függetlenül jár önnek az utazási bérlet árának 80, illetve 86 százalékos megtérítése. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 78/1993.(V.12.) kormányrendelet szerint a munkáltatónak kötelező költségtérítést fizetnie minden olyan munkavállalónak, akinek a lakóhelye és a munkahelye nem azonos helységben van. Mivel a költségtérítés kötelező, a munkáltató egyetlen munkavállalóját sem zárhatja ki a költségtérítésből.

-   Egészségpénztári tag vagyok. A napokban kaptam az egészségpénztáramtól egy igazolást, mely szerint adókötelezettségem keletkezett, mert jogosulatlanul vettem igénybe szolgáltatást. Miért kellene nekem fizetnem adót, mikor a saját, egészségpénztárba befizetett pénzemet költöttem?
-   Az egészségpénztárba befizetett összegek után Önt kedvezmény illeti meg. Úgyis mondhatnánk, hogy az állam támogatja Önt azért, mert gondoskodik önmagáról, és egészségpénztári számlára pénzt különít el. Cserébe a jogszabály meghatározza azt, hogy az egészségpénztárában gyűjtött pénzből milyen szolgáltatásokat vehet igénybe, nem költheti el bármire. Ha mégis ez történt, akkor a jogalap nélkül igénybe vett szolgáltatások után adófizetési kötelezettség keletkezik. Ha az egészségpénztár a szolgáltatás ellenértékét közvetlenül a szolgáltatónak térítette meg, akkor az adóelőleget nem tudja levonni. Ilyenkor igazolást állít ki, amelyen feltünteti a le nem vont adóelőleg összegét, melyet Önnek kell megfizetnie a negyedévet követő hó 12. napjáig. Ha a fizetendő előleg nem haladja meg a 10 ezer forintot, elegendő az adófizetési kötelezettséget a bevallással egyidejűleg rendezni.

-   Új munkahelyen dolgozom már három hónapja. A fizetésemről semmilyen papírt nem adnak, így abban sem vagyok biztos, hogy bejelentettek-e. Hogyan tudnék meggyőződni arról, hogy a munkáltatóm bejelentett?
-   Ma már könnyedén ellenőrizheti, hogy a munkáltatója bejelentette-e. A munkaadó által bejelentett aktuális biztosítási jogviszonyt lekérdezheti a www.magyarorszag.hu/allampolgar/szolgaltatasok/taj.html menüpont alatt. A lekérdezéshez szükséges egy egyedi azonosító és titkos jelszó, melyhez az okmányirodáknál regisztrációs eljárás során juthat hozzá.

 


Vissza