Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zöldúton – a valódi értékek nyomában

Életmód > Perbál

2009-05-05


Az uniformizált fogyasztói társadalom talmi értékei helyett környezetünk egyediségének megőrzése, egy valóban tartalmas, emberi élet a cél ezen az úton. Idővel rá kell jönnünk, hogy igazi megelégedettséget az aktív élet, a valódi értékek megtalálása, a közösség adhat, és erre ad esélyt a ZÖLDÚT. Erről beszélgettünk Bárcziné Kapovits Judittal, a Buda Vidék Zöldút koordinátorával.

A zöldutak (Greenways) olyan természeti folyosók, ösvények, útvonalak, melyeket ökológiai funkciójuk figyelembevételével használhatunk sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és mindennapi közlekedésre. Hasznosak a természetvédelem, a kulturális örökségvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából és esélyt adnak a helyi gazdaságfejlesztésre azáltal, hogy fenntartható módon használják a helyi természeti erőforrásokat. A zöldutak fontos hozadéka a helyi közösségek megerősítése. Nem egyszerűen fizikai útról van tehát szó, hanem egy szellemiekben is más útról. Az uniformizált fogyasztói társadalom talmi értékei helyett környezetünk egyediségének megőrzése, egy valóban tartalmas, emberi élet a cél ezen az úton. Idővel rá kell jönnünk, hogy igazi megelégedettséget az aktív élet, a valódi értékek megtalálása, a közösség adhat, és erre ad esélyt a ZÖLDÚT. Erről beszélgettünk Bárcziné Kapovits Judittal, a Buda Vidék Zöldút koordinátorával.

-   A BudaVidék Zöldút programot a 2007 áprilisában megalakult BudaVidék Zöldút Szövetség tagjaival dolgozzuk ki. A szövetség oszlopos tagjai környezetvédelemmel, természetvédelemmel, hagyományőrzéssel, kulturális rendezvények, turisztikai szolgáltatások szervezésével foglalkozó civil szervezetek, mint a Biatorbágyi Tájvédő Kör Egyesület, a Bia Veritas Borkultúra Egyesület, a KOKUKK Egyesület, a Zsámbéki-medence Életminőség Egyesület, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület és a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület. Már kezdetben csatlakozott a szövetséghez a Budakeszi Vadaspark és számos itt élő magánszemély is. Munkánkat a magyarországi ÖKOTÁRS Alapítvány Zöldút-pályázatának egy évre szóló támogatásával kezdtük. Megvalósítani kívánt programunk területe a Zsámbéki-medence, amely földrajzi kistájként a Békás-patak vízgyűjtőjéhez tartozó települések területét foglalja magában: Biatorbágy, Budajenő, Herceghalom, Etyek, Páty, Perbál, Telki, Tinnye, Tök, Zsámbék. A kapcsolódó táji-természeti értékek miatt e tájhoz szervesen illeszkedik Budakeszi és Nagykovácsi területe, így ezt a 12 települést nevezhetjük együtt Budavidéknek.

-   A zöldút-hálózat kialakítása tulajdonképpen a levegő- és zajszennyezéstől mentes közlekedési lehetőség megteremtése?
-    Javaslatunkkal szeretnénk összefüggő hálózattá alakítani a jelenlegi közúti forgalomtól elszakadó, a Zsámbéki-medencében élők által kerékpározásra már részben használatba vett mezőgazdasági földutakat, murvás erdei utakat, patak menti ösvényeket, kisforgalmú aszfaltos utakat, régi fő utcákat. A tervezett úthálózat gerincét történelmi útvonalak, régi szekérutak alkotják Az összekötő utak mellett javasoljuk olyan, települések körüli, kerékpározható „kiskörutak” biztosítását is, amelyeket egy-egy jellegzetes földrajzi névről, dűlőnévről, településrészről stb. neveznénk el. A zöldútvonalak kiválasztásánál törekedtünk a szép tájképi részletek, a természeti örökségünk értékeinek, a települések központjainak, a karakteres településképi értékek és kulturális örökségünk egyedi emlékeinek felfűzésére. A biztonságos használhatóság érdekében tervezett zöldútvonalaink a forgalmas közutakat csak a települések beépített részein keresztezik.

-   Milyen eszközeik vannak arra, hogy ezt az úthálózatot életre tudják kelteni?
-   Tevékenységünkhöz elsősorban a helyi önkormányzatok, a helyi lakosság, a helyi vállalkozók segítségét kérjük. Szeretnénk a programba bekapcsolni a helyi termékek készítőit, és azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek a jövőben zöldutas pihenőhelyekként és információs pontként lehetnek programunk részei. Amint lehetőségünk lesz rá, indulunk pályázatokon is, de jelenleg nincs pályázati támogatásunk. A BudaVidék Zöldút program megismertetése érdekében tervezzük egy központi információs pont létrehozását, egy önálló honlap létesítését és a Zsámbéki-medence és környezetének természeti és kulturális örökségét bemutató kiadványok megjelentetését. Idén programunkat egyeztettük és összehangoltuk a Budaörsi Kistérség megbízásából készülő kerékpárforgalmi tanulmánytervvel, és a tájépítészeti fejlesztési lehetőségek kidolgozására együttműködést kezdtünk a Budapesti Corvinus Egyetem Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszékével. A tájépítészeti javaslatokat május 6-án poszteres bemutató keretében ismertetik a tájépítész hallgatók a Zsámbéki Művelődési Házban. A bemutató egy hónapig megtekinthető Zsámbékon, majd vándorkiállításként vinnénk tovább a többi településre. Terveink szerint a kiállítás állandó helye a budajenői magtár lenne.

-   Tetszetős útjelző oszlopokat is készítettek már.
-   Szeretnénk továbbiakat is elhelyezni a zöldutak mentén. A tavalyi oszlopokhoz hasonló, de kevésbé rongálható, könnyebben javítható, műkő oszlopok készítésére Csák Attila pátyi szobrászművészt kértük fel. Településenként egy-egy oszlop költségét az önkormányzatok vállalták. Az újabbakat egyéni vagy csoportos vásárlással, „örökbefogadással” szeretnénk elkészíttetni.

-   A múlt évben sikeres túraprogrammal népszerűsítették törekvéseiket.
-   Idén is a Madarak és fák napjához kapcsolódóan, május 9-ére szervezünk közös biciklitúrákat a Zsámbéki-medence 12 településéről indulva. A túrák végén a Kozáromi-tónál találkozunk közös piknikre, beszélgetésre. A túrákat településenként túravezetők vezetik majd, elsősorban családok részvételére számítunk. Tervezett programok: totó a látványosságokról, íjászbemutató, lovasbemutató, kosárfonás tanítás, gipszöntés, sőt egészségügyi állapotfelmérés is. Vendégünk lesz a 2008. évi grazi kórusolimpián aranyérmes Rigófütty énekegyüttes. A helyszínen egytálétel, lángos, zsíros kenyér, sütemény, italok vásárlására lesz lehetőség. A túrák pontos indulási helyeiről, időpontjáról, egyéb részletekről a BudaVidék Zöldút helyi települési összekötőitől vagy a budavidekzoldut@gmail.com címen lehet érdeklődni. A közös rendezvény anyagi támogatója Herceghalom Község Önkormányzata.

Koós Hutás Katalin

Vissza