Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pünkösdvasárnapi program Gyimesbükkön - 2009. május 31.

Panoráma > Budakeszi

2009-05-28


2008 Pünkösd vasárnapján a Budakeszi Kultúra Alapítvány kétszázötven adományozójának anyagi támogatásával megújult a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrháza Gyimesbükkön. Az átadási ünnepségen húszezer ember gyűlt össze a „gyimesi csoda”-ként emlegetett és a határon átívelő civil összefogás jelképévé vált vasúti őrháznál. Idén még szélesebbé vált az összefogás: Gyimesbükk önkormányzata, a Pogány-havas Kistérségi Társulás, az Indóház Vasúti Magazin, a Kárpát-Európa Utazási Iroda, a Duna TV és a Budakeszi Kultúra Alapítvány szervezésében gazdag programmal várják az érdeklődőket határon innen és túlról.

A 017-es Nohab-mozdony érkezése az őrházhoz
2008 pünkösd Fotó : Bánkuti Ákos

A Budakeszitől 800 kilométerre keletre fekvő Gyimesbükkön a tavalyi átadási ünnepségen húszezer ember gyűlt össze, hogy együtt fogadják a magyar koronás címeres Székelygyorsot azon a vasútvonalon, ahol magyar mozdony hatvannégy éve nem járt, és ahogy a román sajtó akkor beszámolt az eseményről:

Szentmise a kontumáci kápolnánál 2008 Fotó: Hisnyay-Heinzemann Béla

„a magyarok egy napra visszafoglalták az ezeréves határt”.
Idén még szélesebbé vált az összefogás. Gyimesbükk önkormányzata, a Pogány-havas Kistérségi Társulás, az Indóház Vasúti Magazin, a Kárpát-Európa Utazási Iroda, a Duna TV és a Budakeszi Kultúra Alapítvány szervezésében gazdag programmal várják az érdeklődőket határon innen és túlról, hogy a csíksomlyói búcsú másnapján ismét együtt töltsünk egy napot ezen a csodálatos természeti szépségű vidéken.

11 óra  -  A zarándokvonat érkezése a gyimesbükki vasútállomásra. A zarándokokat Görbe Vilmos polgármester és Tankó Tibor alpolgármester, valamint csángó táncosok és zenészek fogadják. Beszédet mond Tankó Tibor alpolgármester.

11.30-12 óra  -  Zenés átvonulás a Zerkula zenekarral, népviseletbe öltözött gyimesbükkiekkel a megújult kontumáci kápolnához, amelynek megújulásához a Budakeszi Kultúra Alapítvány is hozzájárult

12 óra  - Az egykori , Csíksomlyóba vezető csángó zarándokút (új turistaút) kiinduló pontjaként felállított kereszt és a jubileumi egyházi év (1000 éves a gyulafehérvári egyházmegye) alkalmából ültetett 10 db fenyőfa, mint az elmúlt 10 évszázad és a 10 szentistváni egyházmegye jelképének megszentelése a kápolna melletti  dombon.

12.10  -  Szabadtéri szentmise a kontumáci kápolnánál Böjte Csaba részvételével

13.15  -  A Pille című, csángó rock ballada a Role együttes előadásában a kápolna mellett felállított színpadon
Zenekarvezető: Nagy Tivadar, Szóló énekesek: Bodor Emese, Sántha Zsuzsánna
Közreműködik a Gyimesi Hagyományőrző Tánccsoport (vez.: Sára Ferenc)
Rendező: Papp Kincses Emese

14.10  -  Reguta vacsora: a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola tánccsoportjának előadása (vez.: Varga Zsuzsa)
Rendező: Sára Ferenc
Össztánc

14.40  -  A Rákóczi-várról, amelynek állagmegóvása idén megkezdődött, XVI. századi öltözetű tárogatós muzsikája invitálja a látogatókat a vasúti őrházhoz és a várhoz, ahol Görbe Vilmos, Gyimesbükk polgármestere és Hidas Mátyás, a Budakeszi Kultúra Alapítvány elnöke mond köszöntőt

15.10  -   Megérkezik a felújított 017-es, magyar koronás címeres Nohab-mozdony a vasúti őrházhoz
15.30  -  A  mozdony visszaindul a gyimesbükki vasútállomásra
16.27 - A zarándokvonat indulása a gyimesbükki pályaudvarról a Csíki-medencébe
17.00  -  A gyulafehérvári teológia növendékeinek vecsernyéje a gyimesbükki római katolikus templomban

A programokat a Duna TV három-négy órás élő egyenes adásban közvetíti.
Étel-ital fogyasztására helyi árusoknál lesz lehetőség.

Ízelítő a ROLE-együttes zenéjéből; Adjon Isten; Ahol én elmenek; Vékony cérna; Bükki csokor

Június 1-jén hétfőn, 9 órakor a Gyimesi-hágóról, a Ciherek-pataka és a főút kereszteződéséből zarándoklat indul a Szép-havas csúcsán lévő Szent Lélek-kápolna maradványaihoz, ahol az új kápolna alapkőletételre kerül sor. Az út felfelé két óra, 8 km, kb. 300 m szintkülönbség, útközben három-négy pihenő beiktatásával: a nevezetes helyeken V. Molnár József, a Szép-havas Egyesület elnöke helytörténeti, néprajzi tájékoztatókat tart a résztvevőknek. A csúcson Csapai Árpád, csíkszeredai egyetemi lelkész áldja meg az alapkövet. Visszafelé egy másik úton, de az indulás helyére érkeznek meg a zarándokok délután négy órára. Ételről és italról mindenkinek magának kell gondoskodnia.Vissza