Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mentőkutya-kiképző bázis

Közélet > Nagykovácsi

2009-06-20


Nagykovácsi egyik csendes mellékutcájának lakói egy szép tavaszi napon arra lettek figyelmesek, mintha a gyermekkorukból jól ismert Vakond a városban című mese elevenedett volna meg, amelyben az erdő lakói körül a táj szüntelenül változott: teherautók tucatjai szállították a betongyűrűket, a törmeléket és a használt autógumikat a falu észak-nyugati határában fekvő egykori murvabányába. (Képekkel)

Majd egy idő után nem kis meglepetéssel láthatták a bánya bejáratánál elhelyezett táblán, hogy itt bizony mentőkutya kiképzőbázis épül. Néhány héttel később az idelátogatót már leírhatatlan látvány fogadta, mintha csak egy ház dőlt volna össze és romjait elfelejtették eltakarítani. De hiszen éppen ez volt a cél, a mentőkutyák kiképzéséhez a katasztrófahelyszínt valósághűen modellező körülményekre van szükség. 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egy saját gyakorlópálya kialakításába kezdett Nagykovácsiban, ahol mesterséges körülmények között is tudják a szakemberek gyakorolni a katasztrófák során kialakuló helyzeteket. Honlapjuk tanúsága szerint hosszas tárgyalásokat követően 2009 elején megkezdődtek az előkészítő munkálatok. A kivitelezés első lépéseként a mentőkutyák gyakorló helyéül szolgáló mesterséges romterületet alakították ki május végéig. Április 19-én a szolgálat mentőkutyás csoportja megtartotta első próbatréningjét ezen a területen. Májusban már egy hétig Nagykovácsiban az Egyesült Arab Emírségek tíztagú kutyás mentőcsoportja négy kutyával magyar kollégáiktól tanulta, hogy egy katasztrófa sújtotta területen hogyan tudnak minél eredményesebben részt venni az életmentésben. A Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat május 22-24-én versenyt és nemzetközi vizsgát is szervezett az új kiképző bázisra: a fegyelmező és ügyességi verseny helyszíne a solymári sportpálya volt, a területkutatás, személykeresés erdős, bozótos területen a környező erdőkben zajlott, míg az épületromok alatti személykeresésre az újonnan épülő mentőkutya kiképző bázison került sor. A megálmodott kiképző bázison a mentőkutyák képzése mellett a mentőbúvárok és műszaki mentők képzése is megvalósítható lesz.

A környéken lakók fejében mégis kérdések egész sora fogalmazódott meg: ki és mikor tájékoztatta a lakosságot a szóban forgó kezdeményezésről? Vajon milyen hatósági és szakhatósági engedélyezésen ment keresztül a projekt? Ki engedte meg a közel 1000 m³-nyi, feltehetően a Nemzetközi Amerikai Iskola építkezéséről származó föld lerakását? Kétségtelen, hogy a mentőkutyák kiképzése közérdek, de sokak szerint legalább ilyen súlyú közérdek a környezet védelme és a lakosság nyugalma is. Az illetékes földhivatal nyilvántartása alapján az érintett terület egy része állami tulajdonként a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő Natura 2000 minősítésű természetvédelmi terület. Értesüléseink szerint a kiképző bázis jogszerű létesítését vizsgáló eljárás fogja majd megadni a választ arra, hogy a szakemberek az említett közérdekek közül melyik mellett teszik le a voksot.


Vissza