Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A múlt megbecsülésével a közös jövőért

Múltunk tanúi > Perbál

2009-09-21


„Perbálon Búcsútól Búcsúig tart az időszámítás” – szól a helyi, kissé önironikus mondás. Még nem is olyan régen a Búcsú előtt meszelték a házakat, seperték a portákat, csinosították az utcákat. Ma sincs ez másként, hiszen ez idő tájt bolydul fel a község, ilyenkor mindenki szívesebben tesz Perbálért. Az idei évben a Búcsú új helyszínéül szolgáló plébániát és a hozzá tartozó kertet csinosította sok lelkes itt élő.

A tavalyi Szent Anna-napi Búcsú alkalmával helytörténeti kiállítás nyílt a perbáli katolikus plébánián. A 2007-ben Sipos Péter – Perbál előző plébánosa – váratlan halála miatt megüresedő plébániára Harkai Gábor lakás céljából nem tartott igényt, hiszen ő ekkor már Budajenőn lakott, miközben Telkin és Pátyon is ő látta el a papi szolgálatot. Az egyházközség fontosnak tartotta a műemléképület megóvását, ill. közösségi célú hasznosítását. Perbál Község Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig évek óta méltó helyet keresett egy, már korábban az iskola napközijében bemutatott helytörténeti anyagnak, melyet folyamatosan bővíteni, gazdagítani kívántak. Az épület felújítási munkálatai során tavaly egy kisebb helyiséget alakítottak ki erre a célra, melyet idén két másik - egy nagyobb és egy kisebb - terem követett.

A tavalyi megnyitó látványos állomása volt egy megkezdett útnak, melyet 1967-ben kezdett Molnár Zoltán Perbál krónikájának lejegyzésével, tárgyak és képek gyűjtésével. Használati tárgyak, ruhák, hangszerek és gazdag képanyag gyűlt össze 2008-ban. A létrehozók pedig már ekkor elhatározták, hogy idén a perbáli mesterségeket helyezik a figyelem középpontjába. Az idei „Mesterségek Perbálon” című kiállításon megtekinthetők a Steiner-család vegyesboltjának berendezési tárgyai, Lack Antal borbélyüzletének és feleségének, a falu bábájának felszerelése. Láthatóak Gere József ács, Wentzel Lőrinc bognár, Mayer József asztalos, Kovács Ferenc és Zink Ferenc kovács eszközei, valamint cipész, bádogos és földműves szerszámok is szerepelnek a kiállított tárgyak között. Bakai Anikó, a Helytörténeti Kör nevében, a megnyitó során így beszélt: „Jelenlegi kiállításunk célja, hogy a falu leírt történelme mellett bemutassuk azokat a foglalkozásokat, munkaeszközöket, bútorokat, ruhákat, amelyek elődeink mindennapi életéhez tartoztak. Ma is tisztelettel és megbecsüléssel kell adóznunk a különböző szakmák itt élt képviselőinek.”

Miközben a Helytörténeti Kör kiállítása középpontjába a mesterségeket állította, addig ifj. Klinger József építőipari vállalkozó és emberei, a régi kőműves mesterek nyomdokán haladva, az elmúlt években helyreállították a Plébánia-kertet határoló romos kőfalat, amelyen az idei búcsú előtt a Hősök tere felé kaput nyitottak és a kertben található, évtizedekkel ezelőtt betemetett kutat is újjáépítették. Ifj. Klinger Józsefnek bőven akad elfoglaltsága: büszke három gyermekes édesapa (Hanna négy éves, Lara két és fél, Tamás hat hónapos, felesége öt hónapos várandós). Mint mondja, gyermekként szoros kötődése volt az Egyházközséghez, most pedig szívesen ajánlja fel – már nem először - ingyenes munkáját a Plébánia javára. „Úgy érzem így megmarad a kezem nyoma itt, Perbálon” – teszi hozzá. József szabadidejében postagalambokkal foglalkozik; jelenleg ötven felkészített fiatal galambbal készül egy szeptember eleji, St. Pöltenből induló versenyre. Ezen kívül Kanári-szigeteki fogókutyákat tenyészt, melyek a család és a ház biztonságért őrködnek.

Az idei Búcsú alkalmából minden idelátogató megtapasztalhatta a Plébániakert kedvező adottságait, amely egyaránt ad lehetőséget szabadtéri program lebonyolítására és kiállítás megrendezésére. Az Egyházközség jelenleg egy játszótér kialakításán munkálkodik, amely minden perbáli család számára nyitott lenne.

Az utóbbi időben sokat hallunk egy bizonyos világválság nevű jelenség elterjedéséről, széles körben terjed a rosszkedv és a passzivitás, sokan szívesen zárkóznak be családjuk körébe. Itt Perbálon néhányan mégis úgy gondolják, hogy érdemes a közösségért önzetlenül, mások örömére tenni. A perbáli időszámítás pedig új évadba érkezett, amelybe átmentettek múltat, reményt és álmokat, amelyből közös jövőnk épülhet.

Tóth Anna
fotók: Keresztúri Anna


Vissza