Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújulás előtt Perbál központja

Közélet > Perbál

2009-10-21


Perbál sem marad le a szomszédjai sorában: kilencvenmillió forintot nyert a falu településközpont-fejlesztésre. Terveiket ünnepélyes projektnyitón szeptember 7-én mutatták be az érdeklődőknek.

Perbál Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt Pest megyei „Településközpontok fejlesztése – Kisléptékű megyei fejlesztés” elnevezésű pályázaton kilencvenmillió forintot nyert, melyhez több tízmillió forint önrészt biztosít. A pályázatot még 2007 végén írták ki, majd az azt követő év őszén bírálták csak el. De ezek után sem gyorsultak fel az események, hiszen hiába volt papíron a projekt kezdete januárban, a támogatási szerződést csak márciusban lehetett aláírni, melyet egy igencsak hosszú közbeszerzési eljárás követett, mígnem öt hónap múltán – augusztus 25-én – végre megejtették az első ásónyomot Perbál Fő utcáján.
Az ünnepélyes projektnyitót szeptember 7-én tartották képviselők, bizottsági tagok, intézményvezetők, valamint a felújításban érintett ingatlanok tulajdonosainak jelenlétében. Varga László polgármester köszöntőjét követően Gödör István projektmenedzser ismertette, mi vezette a nyertes pályázati anyag összeállítóit a településközpont rendezési elvének kialakításában. Fontosnak tartották, hogy egy olyan közösségi teret alakítsanak ki, amely jelenleg a községben még nem áll rendelkezésre. Ehhez egy központi helyet kerestek: a választás a Közösségi Háztól a Coop boltig terjedő szakaszra esett. A projekt alakítói kiemelt szerepet szántak a Posta előtt létrejövő térnek, ahol padok, csobogó és parkosított környezet hívogatja majd a leülni-beszélgetni vágyókat. Megtudhattuk, hogy a munkálatok során megújul a Dózsa György út egy része, a Fő út egy szakasza (a Közösségi Háztól a Coop boltig), akadálymentesítik a Postát, a Fő teret, biztonsági zónákat alakítanak ki, térkővel burkolt parkolókat, járdákat hoznak létre. A Közösségi Ház és a vele szomszédos önkormányzati tulajdonú épület új homlokzatot kap. A felújítás alá vont területen kicserélik a közműveket is, mivel az elöregedés miatt a következő évek során meghibásodásokra lehetne számítani. A vízvezetékeket – a szóban forgó szakaszon - mindkét oldalon cserélik, a kereszteződésben pedig földkábelben fut majd az áram és kandelábereket helyeznek el. A projekt december 31-én zárul, de maga az építkezés a tervek szerint korábban fejeződik majd be.
Csonki Zoltán, a felújítást végző Vianova '87 Zrt. képviseletében elmondta: cégük 1987 óta foglalkozik út- és közműfelújítással Budapesten és Pest megyében. A különböző munkálati szakaszokról tájékoztatni fogják a településen élőket. Munkájuk porral, kosszal és dugóval fog járni, amiért már előre elnézést és türelmet kér a perbáliaktól. A beruházást a közművek feltárásával kezdik, majd a vízvezetékek cseréjével folytatják. Fedett, párhuzamos csapadék csatornákat alakítanak ki a felszíni árkok helyett és felettük parkolókat hoznak létre. Ezután következnek az elektromos vezetékek. A járdákat ideiglenesen zúzott kővel fedik majd be, ami a várhatóan csapadékos, sáros őszi időjárás miatt lesz fontos. A járdákat a tervek szerint csak egy-egy napra zárják le, de az ingatlanokhoz való bejutást minden esetben biztosítják. Az útépítés, a térkövezés és a Közösségi Ház homlokzatának befejezése még októberben megtörténik.
Varga László polgármestert a megnyitó után arról faggattam, miért éppen a településközpont felújítására van a legnagyobb szüksége Perbálnak. „Valóban vannak más, égetően fontos feladatok a településen, hiszen az iskola, az óvoda, sőt több utunk is felújításra szorul. Önkormányzatunk ebben a ciklusban egy nagyobb pályázaton indult is közoktatási intézményeink felújítására-bővítésére, de azt forráshiányra hivatkozva akkor elutasították. Azóta is több, kisebb-nagyobb pályázaton próbálkoztunk – folyamatosan újratervezve a munkálatokat -, de ez idáig sajnos nem jártunk sikerrel” - mondta. „Eközben írták ki a településközpont fejlesztési pályázatot, amit véleményünk szerint botorság lett volna kihagyni” – tette hozzá. Majd hangsúlyozta: ez a beruházás konkrét hasznot is hozhat Perbálnak, hiszen vállalkozásokat, beruházásokat vonzhat ide. „Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy eddig milyen áldatlan állapotok uralkodtak községünk központjában, s hogy egy régi igény is megvalósul: gyalogátkelőhelyek teszik biztonságossá a kereszteződést” – mondta el Varga László.
Arra a kérdésemre, hogy miért nem dolgozik több helybéli az építkezésen a polgármester kifejtette: „Az ilyen nagyságrendű beruházásokra nagyon szigorú közbeszerzési szabályok vonatkoznak. Ez azt is jelenti, hogy a közbeszerzésen nyertes céget, az előre meghatározott feltételrendszer szerint, egy ilyen feladatokra szakosodott cég értékelése alapján kell kiválasztani. A nyertes kihirdetése után, annak a joga és lehetősége a munka elvégzése, és alvállalkozók bevonása. Érthető, hogy ezek a cégek a saját jól bevált, ismert vállalkozóikkal igyekeznek dolgozni, de természetesen mi is ajánlunk helyi vállalkozókat. A generálkivitelező ettől nem zárkózik el, így néhány részfeladatot remélhetőleg helyiek végeznek majd.”
Tóth Anna
a látványterveket a Garten Studió (www.gartenstudio.hu) készítette


Vissza