Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi Bio Bianca2005 száraz minőségi fehérbor

Pinceszer

2006-04-01


Biztos feltűnt a kedves Olvasónak, hogy sok-sok rendkívül fontos ügy elvette helyünket az előző néhány lapszámban, így aztán némi kihagyás után most jutunk ismét szóhoz. Pedig mi lehet fontosabb, mint egy finom étel, kellemes hozzávaló borral kísérve és mindezt persze jó társaságban…

Mai tanulmányunk tárgya ismét egy több szempontból is különleges bor.  Ha jobban belegondolunk, már az sem hétköznapi dolog, hogy budakeszi borról írhatunk, hiszen ha körbe tekintünk a budakeszi tájon, szőlőt már egyre kevesebbet látunk. Borunk tehát az utolsó budakeszi mohikánok közül való és ez az értékét mindenképpen emeli, különösen egy lokálpatrióta budakeszi polgár szemében.
Bianca. Fehér, könnyed, nőiességet és egyben olaszos tüzességet sejtet velünk e különleges és kicsit szokatlan név, de rossz nyomon vagyunk, a szőlő eredete nem a mediterrán homályba vész. A XX.század új keresztezései, az új, magyar hibridek hullámában kell keresnük a helyét, valahol az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres, a Zenit, Zefir, Zeusz születése környékén. Két, nem túlságosan ismert francia fajta keresztezésével magyar nemesítők állították elő. 1982 óta Magyaroszágon államilag elismert fajta. Termőterülete hazánkban nem éri el az 1 %-ot, mindössze 7-800 hektáron termelik. Úgy is mondhatnánk, hogy igazi ritkaság, de azért Budakeszin megtalálható.
Az egykori egyetemi Tangazdaság telepítette a Budaörsi út két oldalán elterülő földeken. A Bianca szőlője talajra nem igényes, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenálló. Bora alkoholban gazdag, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak.
Dolgozatunk tárgyának alapanyagát a  Somlai Családi Pincészet a vitorlázó repülőtér környéki szőlőkben termelte szigorú bio technológiával, tehát például nem használ gyomirtó szereket, és természetesen nitrogén, foszfor vagy kálium tartalmú műtrágyát sem. De használhatnak elemi réz és kén tartalmú permetező szereket. A technológia része, hogy a szőlő kártevőinek ellenségeit kell elszaporítani. Somlaiék például a ragadozó atka szaporodásában érdekeltek, amely pusztítja a növényevő atkát, amely a szőlőt pusztítaná, ha a ragadozó atka nyugton hagyná. Ez az öko-technológia természetesen a szőlő feldolgozásának és a borkészítés, érlelés folyamatára is kiterjed. Négy, a Biokontroll Kht. által szigorúan ellenőrzött bio művelésű év után használhatja a bio megnevezést a pincészet.
Borunkat 9-10 °C-ra, jól lehűtve fogyasztjuk. Kitöltés után, szalmasárga színű, nyugodt, tiszta, diszkrét virágillatba burkolózó bort forgatunk poharunkban. Ûdítő savai (6.7 g/l) gyümölcsös ízekkel keverednek. Enyhén fanyar, harmónikus, kóstolás után tartós lecsengésű fiatal bor. 12,31 térfogatszázaléknyi alkohol teszi „nagylelkűvé”.
Hideg tálak, tojásételek, szárnyas és sertés sültek, rántott, vagy grillezett halak kiváló kísérője.
Ha mértékkel fogyasztjuk, öko-technológiával készült borunkra igazán mondhatjuk:  egészségünkre!

Bánkuti Ákos

Somlai Családi Borpine
2092 Budakeszi, Ady E. u. 1.
Tel: 06-30-9662-706
e-mail: vitis @t-online.hu


Vissza