Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mézeshegyi Cuveé 2004 tölgyfahordóban érlelt, száraz fehér bor

Pinceszer

2006-06-01


A legutóbbi alkalmakkor budakeszi borokat kóstolgattunk, úgy illik tehát, hogy most átránduljunk a szomszédba és hosszú idő után ismét egy pátyi bort ízlelgessünk.

Mikor beérkezünk Budakeszi felől Pátyra, jobbra esik tőlünk a Mézeshegy. Déli lankáin évszázadok óta szőlő termesztenek, régebben nem kis mennyiségben, bizonyíték erre a több száz pincéből álló csodálatos pátyi pincefalu is, ahol persze nem csak a Mézeshegy nedűjét dolgozták fel és tárolták, hanem a Páty környéki szőlőkét is. Ahogy az itt Budapest környékén azonban lenni szokott, a déli lankákról a szőlők egyre jobban kiszorulnak és átadják helyüket füves-virágos nyaralóknak, kertes lakóházaknak, ahol a nyári grillpartikon a bajor kolbászhoz, hamburgerhez colát, fantát, seven up-ot, vagy jobb esetben dömping chilei bort kortyolgatnak. Szerencsére vannak azonban kivételek és ezt a kis dolgozatomat is azért készítem, hogy ők még többen legyenek.
Az már tudjuk, hogy a cuveé nem egy szőlőfajtából készült bort jelent, hanem kettő vagy több fajta házasítását annak érdekében, hogy az eredmény minden résztvevő fajta jó tulajdonságát hordozza és így jobb legyen, mint a kiinduló fajták önmagukban. A pincészet borásza, a csinos, fiatal Bednár Brigitta, aki egyébként civilben történelemtanár, elárulta nekünk, hogy tanulmányom tárgyát Muscat Ottonel, Irsai Olivér és Cserszegi Fűszeres fajtákból állította össze.
A francia eredetű ottonel muskotályt nem kell különösebben bemutatnunk, kellemes, illatos, zamatos, gyakran lágy, általában félédes, néha száraz bor készíthető belőle. A kissé szokatlan nevű Irsai Olivér egy új hungarikum, a XX. század nagy magyar hibrid hullámának szülötte. A Pozsonyi fehér és a Csabagyöngye házasságából könnyűvérű sikeres bor született, intenzíven muskotályos, lágy, gyorsan oxidálódó, ezért gyakori házasítási alapanyag, de önmagában is megállja a helyét, mint könnyű fehér bor. A Cserszegi Fűszeres az előzőekben bemutatott Irsai Olivér és a piros tramini keresztezéséből született, muskotályos illatú, fűszeres lágy savakkal rendelkező divatos hibrid fajta. Cuveé-nk tehát sokrétű fehér szőlők keveréket jelenti, különösen, ha az alkotórészek felmenőit is figyelembe vesszük.
Az általános tudnivalók után lássuk, mit tud borunk, mit adott a Mézeshegy a nem a legkiválóbbak közé tartozó 2004-es évben. A palackot természetesen jól lehűtjük, az ilyen könnyű fehér boroknál szokásos 8-12 Cº-ra.  A lepecsételt zöld palackból kitöltve, feltárul borunk halvány zöldessárga színe. Friss, tiszta, a tölgyfahordós érleléstől diszkréten gyümölcsös illatú. Száraz, élénk savakkal rendelkező, mérsékelten alkoholos (12º), fanyarkás, tartós lecsengésű, zamatos, enyhén fűszeres kellemes ital. Szülőhelyén, saját terroir-jában a pátyi pincesor egyik előkertjében grillezett szárnyashoz tökéletes. Nagyon jól illik krémlevesekhez, egytál ételekhez, sültekhez, sajttálakhoz, elsősorban fehér húsú, de akár paprikás halakhoz is. 
Egészségükre!
Bánkuti Ákos

Bednár Családi Pince, Páty
Borász: Bednár Brigitta


Vissza