Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pályázat energiatakarékos égőkre

Gazdasági rovat

2010-02-11


A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítése érdekében. Az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak a meghosszabbított határidő szerint február 12-ig.

Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23 900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkenést eredményez.
 
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán nyertes, időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák előre fizetett, vissza nem térítendő támogatást kapnak energiatakarékos izzók vásárlására. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos 100 wattos izzót cserélnek ki, melyeket a pályázóknak össze kell gyűjteniük és le kell adniuk, ezek tehát már garantáltan nem szennyezik tovább a környezetet. Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő, így a tárca számításai szerint a villanykörték magasabb vételára 58 nap alatt térül meg. A 220 ezer izzó cseréjével közel 22 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások éves szén-dioxid kibocsátása, ezzel több, mint hatezer hektár erdőt kímélnek meg a szén-dioxid megkötéstől. Az izzócsere program mintegy 230 millió forint uniós forrásból valósul meg, a pályázatok benyújtására eredetileg 2009. december 15. és 2010. január 15. között volt lehetőség, de ezt a határidő február 12-ig meghosszabbították.

Az első ország a világon Új-Zéland, amely 2009 októberétől betiltja a hagyományos izzók forgalmazását. Ezt követően csak energiatakarékos égőket lehet a szigetországban vásárolni. A döntés mögött takarékossági és környezetvédelmi megfontolások állnak, mivel az izzószálas villanykörték az energia mindössze öt százalékát fordítják világításra, a többi hő formájában kárba vész.

Az Európai Bizottság kedden két szabályozást annak érdekében 2012-re kivonják a hagyományos villanykörtéket az uniós piacokról. Az izzószálas égők lecserélésével Brüsszel számításai szerint 2020-ig 80 terrawattóra energia spórolható meg, ami 23 millió háztartás, vagy 20 erőmű fogyasztásának felel meg. Ezzel az uniós szén-dioxid-kibocsátás évente 32 millió tonnával csökkenthető. A tervek szerint 2009 és 2012 között fokozatosan végbemenő átállás pénzügyi haszna elérheti a 11 milliárd eurót.

Magyarország évente 40 milliárd forint költ világításra, amely összegnek a háromnegyedét, 30 milliárdot meg lehetne takarítani az energiatakarékos izzókkal. Az energiatakarékos izzó drágább, de a csere a számítások szerint egy éven belül megtérül. Egyetlen, a hagyományosnál 4-10-szer hosszabban kitartó izzó akár 15 ezer forint villanyszámla megtakarítást és 400 kg széndioxid kibocsátás csökkentést eredményezhet az új izzó élettartama - hat-nyolc esztendő - alatt.


Vissza