Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Európa Diplomás Terület Nagykovácsi szomszédságában

> Nagykovácsi

2005-11-01


Az Európa Diploma alapításának 40 éves évfordulóját ünnepeltük az osztrák-cseh határon található összefüggő védett területen, a Thayatal Nemzeti Parkban és a Podyjí Nemzeti Parkban 2005. augusztus 31. - szeptember 4. között.

A Nagykovácsi határában húzódó Szénás-hegycsoport Diplomáját idén újabb öt évre meghosszabbították, ami az itt folyó természetvédelmi munka elismerését jelenti.Mi az Európa Diploma?

Európa természeti örökségének megóvása érdekében az Európa Tanács 1965-ben létrehozta az Európa Diplomát. A kitüntetést olyan védett területek kapják, amelyek geológiai, biológiai vagy tájképi sokfélesége Európában kiemelkedő. A Diploma elnyeréséhez szükséges pályázatot a tagországok kormányai nyújtják be az Európa Tanácshoz. A terület kezelője éves jelentésekben számol be arról, hogy a Diplomához csatolt ajánlásokat teljesítette-e. A Diplomát ötévenként újítják meg, megőrzése nagy felelősséget ró a terület kezelőjére. 2005-ig 25 európai országban 67 védett természeti terület kapta meg a Diplomát.

Hazai Diplomások

Hazánkban 1995-ben az Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Terület és a Szénás-hegycsoport, 2003-ban pedig a Tihanyi-félsziget utóvulkáni képződményei nyerték el a Diplomát. A Diplomához anyagi támogatást az Európa Tanács nem ad, de a Szénások esetében az Európai Unió LIFE-Nature alapjából jelentős összeget nyertünk a terület ötéves természetvédelmi kezelésére.

További információ

www.coe.int

(Prizes and competitions/European protected areas diploma)

www.szenas.hu

Kézdy Pál – Menráth Réka

Szénás-hegycsoport

Európa Diplomás TerületVissza