Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Miénk itt a tér!

Közélet > Nagykovácsi

2010-08-12


Július 24-én átadták nagykovácsi uniós támogatással megújult főterét. Bencsik Mónika polgármester és Györgyi Zoltán főépítész beruházással kapcsolatos gondolatait közöljük.

Nagy valószínűséggel a mai főtér helyén, a „templomdombon” volt a Nagykovácsi-medence első, római korig visszavezethető lakott helye – kezdte történelmi visszatekintéssel összefoglalóját Györgyi Zoltán, Nagykovácsi főépítésze. Itt alakult ki a falu központja is. A parkoló és a kis sétapark, épületek elbontását követően, a lakosság és a helyi vállalkozók segítségével, 2004-ben valósult meg.

Különböző szakértői anyagok, és sikertelen pályázatok elkészítését követően 2007-ben a helyben lakó Tóth Balázs inspirálására, a Wienerberger téglaipari tröszt támogatásával, ötletpályázatot írtunk ki egyetemistáknak a tér rendezésére. A nyertes pályamunka tartalmazta azt a korábbiaktól teljesen eltérő koncepciót, mely a Kossuth Lajos utca templom és plébánia előtti szakaszának megszüntetésével, a buszforduló keletre tolásával, a megvalósult állapot alapját képezte. A nyertes csapat: Nagy Eszter, Nagy Zsuzsanna, Ragányi Ágnes, Román László és Száraz Andrea.

Az engedélyezési tervet hallgatók bevonásával 2008-ban oktatóik, a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszékének munkatársai készítették el. Ezzel indultunk a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program, „Pest megyei településközpontok fejlesztése – Kisléptékű megyei fejlesztések” című, az Európai Unió által támogatott pályázaton, ahol beruházásunkhoz közel 90 millió forintot nyertünk. A pályázati anyag elkészítésében a nagykovácsi székhelyű Trebag kft. volt segítségünkre. A légkábelmentes övezet érdekében az elektromos és távközlési vezetékeket földbe süllyesztettük. Ez önkormányzati beruházásként, az ELMÛ és a Magyar Telekom részbeni költségviselésével valósult meg. Sajnos a BKV törekvéseinket nem támogatta, így még a buszvárót is saját forrásból kellet megvalósítanunk. Az állami közútként szereplő tér is csak idén tavasszal, fordulatokban gazdag két év után került az önkormányzat birtokába.

Tájépítészet:   dr. Almási Balázs, dr. Balogh Péter István és  Karlóczainé Bakay Eszter
Építészet:   Gergely Antal
Úttervezés:   Kiss Csaba
Statika:  Bach Gabriella
Elektromos tervezés:  Janoch Tibor
Műszaki ellenőrzés : Atrox Kft.
A közbeszerzési pályázat nyerteseként Főkert Parkfenntartó Kft. valósította meg a beruházást. A köz- és térvilágítás kiépítését az Észak-Budai Zrt. szakemberei végezték. A térburkolatokat a Semmelrock Kft.-nek köszönhetjük, a kandelábereket és világítótesteket a Tungsram-Schréder Zrt. szállította, jelentős kedvezménnyel.  A zöldfelületek locsolását a területen megőrzött és kitisztított két régi kút biztosítja. Az áthelyezett kis címeres szökőkút az egykori gémeskútból üzemel majd. A telepített növények közé a parkfákon túl őshonos fajokat is válogattunk. 
Néhány napja egy látogató, aki régebben járt Nagykovácsiban a főtérre beérkezve először azt gondolta, hogy eltévedt, majd körültekintve úgy fogalmazott, „ez tiszta Ausztria”. Bármily hízelgő is e vélemény, mégis azt kell mondanunk ez „tiszta” Nagykovácsi! Miénk itt a tér, de vigyáznunk is kell rá! 

***

Az induláskor gyönyörű elképzelésekkel, tervekkel rendelkeztünk, viszont az építkezés megkezdésével jöttek elő a problémák. A munka folyamán sok kivitelező dolgozott a területen, amivel rengeteg közlekedési problémát okozott. Ezért elég sok bántás érte az önkormányzatot – meséli Bencsik Mónika polgármester.

Nap, mint nap egyre nagyobb várakozással készültem ide, hogy vajon hogyan fogják önök fogadni az új főteret. Aztán amikor esténként kijöttünk ellenőrizni a közvilágítást, azt tapasztaltuk, a gyerekek voltak azok, akik elsőként a birtokukba vették a helyet. Futkostak, élvezték a szabad teret, tudtak őszintén örülni mindennek: a lépcsőnek, a műemléknek, a buszmegállónak, a világító lámpáknak és ekkor már meg is nyugodtam, mert ez a főtér a jövőnek épült és már most szemmel látható a gyerekek őszinte vonzódása. Õk délelőtt, délután és este is itt vannak, vagyis birtokba vették a teret és nagyon szeretik.

A másik hasonló élményem az idősebb nemzedékhez fűződik. Arra gondoltam, hogy azok a nénik, akik majd jönnek a templomba és próbálnak bejutni a hosszú lépcsősoron, őket vajon milyen érzés fogja el, amikor ezt a teljesen új környezetet látják. Szemmel láthatóan ők is nagy-nagy örömmel fogadták az új főteret. Így most már bátran ki merem mondani: itt van ez az új színtér és ezt élővé az fogja tenni, ahogyan mi, nagykovácsiak használjuk. Attól lesz élő, hogy esténként a családok itt sétálnak a nagymamával, az unokával, szerelmes párok beszélnek meg itt találkozót, mindenkinek jelent, ad majd valamit ez a hely.

Antalóczy Péter

Kapcsolódó anyag


Vissza