Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Gesztenyéskert A régi – új vendéglő

Pinceszer

2005-12-01


A régi budakesziek biztosan emlékeznek még az ezernyolcszázas évek végén megnyílt és a kezdetben csak borkimérésként üzemeltetett Mocsnek - féle nagyvendéglőre. A név azt a korszakot idézi, amikor később a tulajdonos szakácsnak kitanult lánya vendéglőt nyitott a hajdani borkimérés mellett. De közbejött az államosítás, majd a rendszerváltás, és a sokat látott vendéglő hol a Szarvas presszó, hol a Magyar Korona nevet viselte… Míg egyszer csak Várkonyi Zsolt étteremtulajdonos (a jelenlegi bérlő) családjával úgy nem látta, hogy az épületben és a környezetben bizony sokkal több rejlik, mint amennyit az most mutat magából.Egy vadasparki kirándulás során feltűnt, hogy van itt egy, a vadgesztenyefák árnyékában, gyönyörű környezetben megbújó vendéglő, ami kissé elhagyatott magányában már csak arra vár, hogy lelket leheljenek belé. kezdi beszélgetésünket Várkonyi Zsolt. És üzlettársával, Tarnóczi Tamással vállalkozott a feladatra. Az épület bizonyos részei azonban – mint később kiderült - vályogból, alap nélkül épültek, ennek következtében és a hosszú távú üzemeltetés érdekében ezeket le kellett bontani, az étteremnek vasvázszerkezetet építeni és mindezt egységes belső és külső, a hagyományokhoz illeszkedő építészeti stílusban megoldani. Ennek érdekében padlófűtést alakítottunk ki, nyáron pedig légkondicionálás biztosítja a kellemes hőmérsékletet. Restaurátorokkal felújítottuk a boltíves boros pincét is, amit már jó ideje csak lomtárnak használtak, ezekkel a munkálatokkal azonban május helyett sajnos csak novemberre sikerült megnyitni.

Úgy látom, hogy az étterem tökéletesen alkalmas arra, hogy kiszolgálja azokat az igényeket, amelyeket a belbudai kerületek és a Buda-környéki agglomeráció lakói támasztanak környezetükkel szemben: nosztalgikus hangulat, szép természeti környezetben a legkorszerűbb szolgáltatásokkal.

Igen, valóban elsősorban a Zsámbéki - medencéből és a budai kerületekből jövőket várjuk, ennek érdekében polgári éttermet szeretnénk mérsékelt árakkal, osztályon felüli kiszolgálással, szalonzenével, rendezvények szervezésével, borkóstolókkal a boros pincében. Magyarország öszszes borvidékéről és jónéhány külföldről származó borral mintegy 100 féle bort tudunk kínálni, kiemelten a környék borkultúrájának bemutatására szolgáló hangulatos borkóstolókkal. És természetesen esküvők, rendezvények szervezésével, bográcsos és grillnapok, valamint a külföldi ételek bemutatására szolgáló hetek megtartásával is állunk vendégeink rendelkezésére. Az étteremhez tartozik a kétszáz fős kerthelyiség is, ahol a tavaszi-nyári idényben várjuk a családokat egy-egy jó vasárnapi ebéd elfogyasztására. S hogy étvágygerjesztő ízelítőnek mondjak néhányat: libatepertő lilahagymával, ropogós csirke szárnyak friss, kevert salátával, konyakos libamáj zöld salátával, burgonyaleves csípős kolbászkarikákkal, hideg disznóságok Újszilvásról, császárszalonnával fonott szűzpecsenye juhtúrós sztrapacskával, laskagombával, kakaspörkölt tepertős túróscsuszával, szarvasbélszín zölddiós raguval és házi burgonyafánkkal, fogas filé különböző módon elkészítve, és természetesen a gyerekekre is gondoltunk, számukra külön menüvel készülünk. (G.Zs.)

Asztalfoglalás: (23) 453-720Vissza