Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megnyílt a Walter vendéglő

Gazdasági rovat > Perbál

2010-10-05


Visszafogott, mégis modern belső tér, egyszerű, kényelmes székek, a mennyezeten a gyönyörű fa gerendák. A falon a vendéglő háború előtti múltját idéző, fekete-fehér képek. Az egyiken az öreg Walter ül tajtékpipával, tekintélyt parancsolóan, egy elfeledett, de máig ható világ meghatározó személyisége.

A „hely szelleme”, mondhatnánk közhelyesen, és valóban... Amint belépünk az Anna-napi Búcsú hetében megnyílt Walter Vendéglőbe, tapinthatóvá válik egy darabka múlt. És mindez nem valamiféle tolakodó, időutazás-szerű érzés, hanem a kívül-belül megújult épület egyszerre jeleníti meg a vendéglő múltját és szolgálja ki a ma jelentkező igényeket.

Az étterem üzemeltetői egy olyan helyet kívántak létrehozni, amely lehetőséget teremt arra, hogy egy jó ebédért vagy egy kellemes estéért ne kelljen a fővárosba utazni. A vendéglő ételkínálata a hazai ízekről, alapanyagokról és receptekről szól. Szeretnének a vendég és a felszolgáló kapcsolatában abba a világba visszatérni, ahol a vendég nem feszeng, ahol a felszolgáló nem érzi tehernek a vendéget. Talán, mint egykor Krúdy idejében. „Mi nem vagyunk 'vendéglátósok', aminek érezzük a hiányát, de rengeteg előnyét is látjuk egyben. Amióta megnyitottunk, azóta mindig úgy jövünk be ide, mint vendég, és ha vendégként problémát látunk, akkor tudjuk mit kell tennünk”- fogalmaz Wágner Andrea üzletvezető.

 „A belső tér kialakításánál inkább az otthonos hangulat megteremtését, mintsem a vendéglői klisék használatát céloztuk meg. Egyúttal szerettük volna felhívni a figyelmet a korábban itt működő „Walter Lőrincz vendéglője” településen betöltött központi szerepére. Az a világ – amikor az értékrend mindenki számára azonosat jelentett -  ma mindenki számára hiányzik, még ha nem is tud róla, de sajnos – mint tudjuk - ebből a történetből kivágtak hatvanöt évnyi filmkockát… Ezért mindenképpen fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét arra, hogy itt Perbálon, s egyúttal a Zsámbéki-medencében mekkora értékek voltak és vannak …”- mondja Kelemen Zsolt.

A konyhai csapatnak nagy előnye, hogy közel öt éve dolgozik együtt, ezelőtt pár évvel pedig a jelenlegi kreatív séf volt a főnökük. Ruprecht László kreatív séf állítja össze az étlapot és végzi a próbafőzést. Az elsajátított szakmai fogásokat a többiek -  a konyhafőnök Ravasz Barna és két segítője – napról napra azonos minőségben tárják a vendégek elé. A borlapot, amelyen közel negyvenféle hazai bor található Kling József borszakíró állítja össze olyan módon, hogy az harmonizáljon az étlappal és az évszakkal. A kínálat különlegessége, hogy a nagy pincészetek borai mellett kézműves borokat is felvonultat.

A konyhában ötvözik a hagyományos eljárásokat és az újszerű technológiákat. A sous vide az ételkészítés olyan módja, amikor az ételt lezárt, oxigénmentes környezetben, alacsony hőmérsékleten készítik. Mivel az ételek vízforrás nélkül készülnek, minimális zsiradék szükséges az elkészítésükhöz. A vákuumtasak megakadályozza az oxidációt, megőrizve ezzel az ételek eredeti ízét, így azok felerősödnek; kevesebb fűszer és só szükséges, amellyel csökkenthető az ételek nátrium-tartalma. A vákuumcsomagolással az ételek ásványiagyag-tartalma is jelentősen növelhető. A sous vide technológiával készült fogások megőrzik friss állagukat, „életteliek” maradnak. A másik eljárás a konfitálás, melynek lényege, hogy hosszú idő alatt, zsiradékban, alacsony hőmérsékleten abálják a húst. Így az kivételesen finom, omlós, és puha lesz.
Mind az étlap, mind pedig a borlap évszakonként változó, ahogyan az emberek is máshogyan élik meg a hétköznapokat.

A vendéglő adottságainál fogva alkalmas különféle rendezvények szervezésére. A Közösségi Ház nagyterme százhúsz férőhelyes, a kertben, alkalomszerűen felállított rendezvénysátor akár kétszáz fő befogadását is lehetővé teszi. A magyar vidéki kertek hangulatát visszaidéző teraszon negyvenen, míg a vendéglőben ötvenen tudnak leülni akár esküvő, születésnap vagy céges rendezvény alkalmából.

A tervek között szerepel a havonta tartandó borvacsorákkal egybekötött kulturális rendezvények szervezése akár több borász részvételével is, hogy sokkal inkább a beszélgetések, ismeretségek kialakulására, vagy meglévők ápolására nyíljon lehetőség, mintsem csupán a borok és étkek kóstolására. Az ősz folyamán szeretnék a perbáliak számára - hagyományteremtő módon - minden hónap első vasárnapján a „Mise ebédet” felkínálni azzal, hogy a vasárnapi mise után a családok számára lehetőség nyílna - mintha csak otthon lennének - az ebéd elfogyasztására. Előzetes egyeztetés alapján a háromféle fogást (leves, főétel, desszert) családonként tálból, a mindenki annyit vesz, amennyit szeretne elvén. Ezen kívül Gyerekvasárnapok szervezését is tervezik, amikor a gyerekeket különböző programokkal várják, mint bábszínház vagy bohóc műsor, utána pedig közös ebédre invitálják a szülőket és gyerekeket egyaránt.
Szeptember 24-én és 25-én rendezik meg első alkalommal a Perbál Festet, melynek első napján a bor – a Mádi Kör borászaival és boraikkal, a másodikon pedig a sör – a müncheni Hacker Pschorr sörmárkával a főszereplő.

Elérhetőségek:
Cím: Perbál, Fő utca 26.
Asztalfoglalás: 06-26/ 570-007
Web: www.waltervendeglo.hu


Vissza