Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új kerítés a Szénás-hegyen

> Nagykovácsi

2006-03-01


A Nagykovácsi határában fekvő, fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Területet számos régi, omladozó kerítés szelte keresztül. Ezeket az elmúlt időszakban elbontottuk és a vadlétszám korlátozása, valamint az egyre elviselhetetlenebb erdei motorozás visszaszorítása érdekében a teljes terület köré új vadvédelmi kerítés épült. A munkálatokat az Európai Unió LIFE-Nature programja támogatta.

A hajdani kormányzati vadászterületen a nagyvadakat szándékosan túlszaporították. A tölgyesek felnevelése azonban csak létszámuk csökkentésével lehetséges. Elsősorban a távoli vidékekről vadászati céllal betelepített muflon és dámszarvas jelent természetvédelmi és erdészeti problémát. A kerítésen belül elhelyezett élve-befogók is a vadlétszám csökkentését szolgálják. A kapuk alá úgynevezett vadrácsot helyeztek ki, melyek a nyitott kapu esetén is visszatartják a vadakat attól, hogy a kapun átmenjenek.
A kerítésépítés másik nagyon fontos célja az illetéktelen gépjárműforgalom akadályozása. Itt elsősorban a terepmotorosok bejutására gondolunk, akik hatalmas károkat okoznak a terület legértékesebb részein, a dolomit sziklagyepeken.
A jelzett turistautakon a gyalogos átjárás továbbra is biztosított, eredetileg 21 db úgynevezett átlépő tette lehetővé a kirándulók számára a kerítésen való átjutást. Ahol azonban a gyalogosok igényelték, további átlépőket helyeztünk ki.

Menráth Réka
Szénások Európa Diplomás Terület


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg