Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pinceszer

Közélet

2005-05-01


A figyelmes olvasó talán észrevette, hogy a korábbi, „A hónap receptje” rovatunkat átneveztük a fenti, sejtelmesebb címre. Ezzel helyére kerül eredeti elképzelésünk, mely szerint e helyen elsősorban budakeszi bortermelők, pincészetek borait szeretnénk bemutatni és a kellemes borok mellé egy füst alatt hozzávaló egyszerű, könnyen elkészíthető ételt is kínálunk. A hangsúly tehát a boron és az azzal harmonizáló ételen, a gasztronómiai élményen van… legelőször a Menczinger Borház következzék.Menczinger Borház Szederkényi Olaszrizling 2004.

Ebben a hónapban a szinte mindenki által – legalábbis névről – ismert olaszrizlinget vesszük górcső alá, jobban mondva ebből töltünk a poharunkba. Szinte közismert, hogy az olaszrizling Magyarországon a legelterjedtebb szőlőfajta, nem is olyan régen még a termőterület több, mint 10 %-án ezt termelték, talán azért is, mert nem egy érzékeny fajta, szinte minden évben jó, megbízható minőséget terem. Az olaszrizling bora tüzes, többször lágy karakterű, keserűmandulára emlékeztető ízű, zamatú. Nem tévesztendő össze névrokonával, a nemesebb rajnai rizlinggel, melyet a Lajtától nyugatra, vagy német nyelvterületen egyszerűen Riesling-nek neveznek, miközben cikkünk hősét ugyanazon a vidéken a póriasabb eredetre utaló Welschrieslingnek szólítják. Fentiekből és a nevéből nagyjából sejthető, hogy az olaszrizling nem igazi hungarikum, de nálunk már régóta termelt fajta, melynek eredete e történelem ködébe vész.

Márai Sándor írja róla: „A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét. Simaságán érzik meg a latinos műveltség és szőlőkultúra pannóniai pallérozottsága. A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél.”

Mai, 2004-es évjáratú, szinte újbornak számító olaszrizlingüket a MenczingerBorháztól kaptuk kipróbálásra. Bár Menczinger Tibornak, a pincészet vezetőjének Budakeszin is van szőlője, tanulmányunk tárgyát a család déli, Mohács környéki birtokának lankáin érlelték. Elegáns, sötétzöld palackján az ízléses címkéről az ottani pince néz ránk hívógatóan.

A hűtőszekrényből kivéve szép, fehérboros pohárba töltjük. Így a hőmérséklete éppen a szerintünk ideális 10 fok körül lesz. Száraz borunk színe világossárga, illata kellemes és tiszta. Íze enyhén fanyar. Ez a harmonikus üde fiatal bor tökéletesen alkalmas például egy sajttal megszórt tavaszi vitaminsaláta kísérőjének. Mi tepsis krumplival párosítva ízlelgettük, de enyhén fűszerezett grillezett halak, vagy szárnyasok kísérőjének is tökéletes.

Bánkuti Ákos

Menczinger Borház

Menczinger Tibor (20) 9439-076

menczi@axelero.hu

www.menczinger-borhaz.hu


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg