Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szemléletformálás – uniós támogatással

Életmód > Remeteszőlős

2011-03-22


Az Európai Szociális Alap (ESZA) Nonprofit Kft. támogatásával közel tízmillió forintot nyert Remeteszőlős egy féléves szemléletformáló programsorozat megszervezésére, melyet 2011. március 1. és szeptember 3. között bonyolítanak le a kertvárosi kistelepülésen.

Szathmáry Gergely polgármester elmondta, hogy az egész lakosságot célozza ez az elképzelés. Remeteszőlős egy nagyon fiatal település, nem csak, mint falu, de a lakosság korösszetételét tekintve is. 2003-ban még 403 fő, 2010-ben több mint 700 volt a bejelentett lakosok száma. A hét év alatt közel 80% közeli lakosságszám-növekedésből jelentős részt képviselnek a gyerekek: a 0-6 évesek száma 62, a 7-14 éveseké 87,a 15-18 évesek 27-en vannak, tehát a község lakosainak 23%-a 18 év alatti. Ez az arány egy egészséges korfa képét mutatja és Remeteszőlős jövőjét is jelenti.

A szemléletformáló programsorozatot úgy állították össze, hogy minden korosztály találjon a maga számára tartalmas időtöltést. Elsőként egy települési egészségterv készül, amely felméri a lakosság egészségi állapotát és az ezzel kapcsolatos helyi igényeket.

A két nagyobb rendezvény közül az egyik egy egészségnap lesz, május 7-én. Ezen a napon számos egészségügyi szűrővizsgálatot elérhetővé tesznek a település lakói számára, tanácsadás és az egészséges életmódot ismertető előadások mellett.

Június 4-én sportnapot tartanak, ami a kerékpározásra összpontosítana. Ügyességi tesztek és KRESZ-tesztek várják a gyerekeket, a különféle csapatok, családok számára versenyt is rendeznek, de ezen kívül biciklis kirándulásokat is terveznek minél nagyobb részvétellel Nagykovácsi és Hűvösvölgy irányába.

A programokat ismeretterjesztő tréningek is kiegészítik, így április 7-én, csütörtökön 17.30-tól hat alkalmas elsősegély-nyújtási tanfolyam indul a polgármesteri hivatalban. Az áprilsi 28-án csütörtökön 17.30-kor kezdődő energiaegyensúly tréningen a divatdiétákkal, az időskori problémákkal, a táplálkozással kapcsolatos megbetegedésekkel és a helyes táplálkozási szokásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A program szervezésében az önkormányzat partnere a Stratégiai Fejlesztési Központ Kft. Erdős Szabolcs vezetésével.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikk: Megújult Remeteszőlős közterülete - 2010-12-09


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg