Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Önerőre is pályázhatnak az önkormányzatok

Gazdasági rovat

2011-04-29


Az európai uniós forrásból elnyert pályázatokhoz április 27-től igényelhetnek önerő-támogatást az önkormányzatok az EU Önerő Alapból, pályázatonként legfeljebb 900 millió forintig. Az erről szóló belügyminiszteri rendelet a legutóbbi pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. Önerő-támogatást azok igényelhetnek, akiknek a pályázatairól 2010-ben, vagy azt követően született elfogadó döntés.

Támogatás a saját forrás százalékában jár. Legmagasabb - 60 százalékos - az önerő támogatás a vízgazdálkodásnál. Idetartozik a vízrendezés, a csapadékvíz-elvezetés, az árvízvédelem, valamint az ivóvíz minőségének javítása.

A környezetvédelem - a szilárdhulladék-lerakók rekultiválása, a települési szilárdhulladék gazdálkodási rendszerek kiépítése, továbbá a szennyvízelvezetés és -tisztítás - 50 százalékos önerő- támogatásra jogosult. Ugyancsak 50 százalékos a támogatása a járóbeteg-szakellátás fejlesztésének.

A bölcsőde-, óvoda- és iskolafejlesztés önerő-támogatása viszont már csak 40 százalékos.

Az EU Önerő Alapjából pályázatonként legfeljebb 900 millió forint igényelhető. Ettől csak az ivóvíz minőségének javításánál, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás esetében lehet eltérni. Amennyiben ezeket több település valósítja meg, úgy az önerő támogatás - településenként - 70 millió forinttal növelhető.

(forrás: MTI)


Vissza