Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új menetrend májustól: számos fejlesztés a budapesti tömegközlekedésben

Gazdasági rovat > Pest megye

2011-05-02


Május 1-jén lépett életbe a fővárosi közösségi közlekedést meghatározó, a járatok forgalmi jellemzőit tartalmazó új paraméterkönyv, melyet idén először a Budapesti Közlekedési Központ készített elő a BKV-val közösen.

A legfontosabb változás az, hogy a 6-os villamosok a Nagykörúton szünet nélkül éjjel-nappal közlekednek, felváltva a zsúfolt éjszakai buszjáratot.Éjjel 1-ig meghosszabbított üzemidőben lehet busszal bejutni a Liszt Ferenc repülőtérről az utolsó járatok utasaira tekintettel, sűrűbben közlekedik számos zsúfolt buszjárat és a Moholy-Nagy Egyetem észrevétele alapján kiterjesztik a Zugligeti utat kiszolgáló 222-es autóbusz üzemidejét.

A május 1-jétől életbe lépő főbb változások összefoglalva az alábbiak:

Április 30-án szombat este már nem indul útjára a 906-os éjszakai busz, helyette egész éjjel, napi 24 órán át 15 percenként közlekedik a 6-os villamos és ez mostantól minden éjjel így történik. A villamos éjszakai üzemére a zsúfolt buszjárat kiváltása, a felesleges rezsimenetek, kocsiszíni és garázsmenetek csökkentése és elsődlegesen a szolgáltatási színvonal javítása miatt tett javaslatot a BKK. A Combino-villamosokra – az éjszakai buszokon megszokottak szerint – biztonsági őröket vezényel a BKV.

A trolibuszok és villamosok felsővezeték-keresztezései igen karbantartásigényesek, tervezik, hogy korszerűbb rendszerre cserélik őket, de átmenetileg a következő hónapokban még kéthetente egy éjszakán, az egyik hétfőről keddre virradó este a felsővezeték-rendszer karbantartása miatt lesznek átmeneti üzemszünetek az éjszakai villamosközlekedésben.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret kiszolgáló 200E autóbusz üzemidejét meghosszabbítják éjjel 1:16-i annak érdekében, hogy a késő esti és éjeli órákban érkező utolsó repülőgépekről is legyen tömegközlekedési kapcsolat Budapest központja felé, a metró üzemzárása után Kispesten csatlakozva a belváros felé közlekedő éjszakai buszokhoz.

Új menetrend lép életbe a ráckevei HÉV-en, mellyel a a vonalközi átszállások száma lecsökken. További fejlesztés, hogy az utasoktól kapott észrevételek alapján a 21:05-kor induló vonat a zsúfoltság csökkentése érdekében Dunaharaszti helyett Tökölig közlekedik.

Új menetrend lép életbe a 13-as és 113-as autóbuszcsalád járatain, mely egyrészt javítja a diósdi térség kiszolgálását, összehangolást biztosít az agglomerációban a Volánbusz, míg a Camponánál (Budatétény vasútállomásnál) a MÁV-Start vonataival.

Jelentősen sűrítik Budapest legzsúfoltabb és egyik legsűrűbb buszjáratát, az Újpalotát a Rákóczi úton át Dél-Budával összekötő 173E járatot.

Új menetrend lép életbe a Ferenc körúttól Pesterzsébetre közlekedő 51-es (korábbi számán 21-es) villamoson, a vonalon megjelennek a kevésbé zajos és fűtött, nemrég használtan beszerzett hannoveri villamosok, továbbá új megállóhely létesül a vonalon a szolgáltatás színvonalának javítása érdekében.

A zsúfoltság miatt sűrűbben közlekednek Dél-Pest fontos autóbuszjáratai: az Alacskai úti lakótelepről induló 254E (a reggeli csúcsidőben), illetve a Pesterzsébetet a Blaha Lujza térrel összekötő 99-es autóbusz (hétvégente).

Módosul a Deák Ferenc tér térségében a 105-ös busz útvonala, a Gyöngyösi utca felé haladva nem kerüli meg az Erzsébet teret. A módosítás indoka az, hogy a járatot többségében használó, az Andrássy út felé a téren átutazó utasok így jelentős időt, utazásonként 4-5 percet takarítanak meg.

Új közlekedési rend lép életbe a 28-as és 37-es villamosok vonalán: az utasok észrevételei nyomán javítják az Izraelita temető megközelíthetőségét, így az eddigiektől eltérően a temető nyitvatartási idejéhez igazítva érik el a villamosok a temetőt, mely az eddigi 37-es helyett ezután a 28-as villamosokkal lesz megközelíthető.

A Moholy-Nagy Egyetem észrevétele alapján kiterjesztik a Zugligeti utat kiszolgáló 222-es autóbusz üzemidejét.

Átalakul a 25-ös és 225-ös buszcsalád  közlekedési rendje: a kevéssé kihasznált 225-ös autóbusz csúcsidőn kívül nem közlekedik, viszont a 25-ös autóbuszjáratot a kora esti időszakban a zsúfoltságára tekintettel sűrítik.


Vissza