Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Minden megszületett gyermeknek ültessünk egy fát!

Közélet > Nagykovácsi

2011-05-02


A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. egy szép kezdeményezést indított útjára, amelynek mottója „Minden megszületett gyermeknek ültessünk egy fát!”. Nagykovácsi az elmúlt évben 37. településként csatlakozott ehhez a mozgalomhoz, kifejezve, hogy egyetért az erdőgazdaság eszmei mondanivalójával, mely szerint már korai gyermekkorban tudatosítsuk gyermekeink kötödését a fákhoz, erdőkhöz, természeti értékeink védelmére.

Minden csatlakozott település annyi Magyarországon őshonos facsemetét kap ajándékba, ahány gyermek született adott évben a településen. Idén az év fája az ezüsthárs. Nagykovácsi 2010 novemberében 59 fát ültetett el, amelyek mára szép rügyeket eresztettek. Április 15-én 36 facsemete - hársfák, juharok, kőrisek és cseresznyefák - vártak elültetésre.

Dékány Angella alpolgármester a faültetés kapcsán lokálpatriotizmusról, hazaszeretetről mondott beszédében egy szeméyes történetet is elmesélt:

A második világháborút követő kegyetlen politikai döntés Nagykovácsi őslakosságát sem kerülte el.
1946 nyarán több száz német ajkú lakost telepítettek ki Nagykovácsiból. Az ötvenes években a férjem szülei egy ilyen, korábban svábok által lakott házat vásároltak meg az akkori Tanácstól. Később mi fiatal házasok megörököltük és átépítettük a házat, kialakítottuk a kertet. A kertben volt három öreg körtefa, amiket soha nem gondoztunk, ennek ellenére évről-évre gyönyörű és finom gyümölcsöket termett. A -80-as évektől elkezdtek visszalátogatni Nagykovácsiba a szülőhelyükről száműzött családok leszármazottai. Egy alkalommal minket is felkerestek, hogy újra láthassák korábbi otthonukat. A látogatás végén a kapuból még visszaszóltak:- Köszönjük, hogy az öreg körtefákat nem vágták ki, ez sokat jelentett nekünk, mert azokat még az édesapánk ültette! Később azt a házat eladtuk, de az új tulajdonosok lelkére kötöttük, hogy a körtefákat, amíg lehet, ne vágják ki!

forrás: nagykovacsi.hu

Május 10-én 18 órakor Zsámbék önkormányzata ültet fákat a Magyar utcában  a megszületett gyermekek és szüleik tiszteletére.


Vissza