Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nívódíjas a nagykovácsi főtér

Építészet > Nagykovácsi

2011-05-17


Lukovich Tamás építő- és építészmérnöknek, Locsmándi Gábor építészmérnöknek és Albrecht Ute településtervezőnek ítélte oda idén az egyéni Hild-díjat a Magyar Urbanisztikai Társaság. A Köztér-megújítási Nívódíjat a százhalombattai Szent István tér rehabilitációja és Nagykovácsi Főterének múlt évi megújítása nyerte el.

A díjakat a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Hild János-konferenciáján adták át, amelyet A város arca címmel rendeztek május 12-én és 13-án Makón. Az országos szakmai tanácskozás fő témája a városmarketing és ennek kultúrája volt.

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS által alapított Köztérmegújítási Nívódíjakat a százhalombattai Szent István tér rehabilitációja (Oláh M. Zoltán főépítész, Karádi Gábor tájépítész) és Nagykovácsi Főterének megújítása (Bencsik Mónika polgármester, Györgyi Zoltán főépítész és a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési tanszékének tervezői) nyerte el. 

A Hild-díjakat 1968 óta ítélik oda Hild János emlékére, aki nádori felkérésre az első fővárosi településrendezési tervet készítette. Páratlan években az egyéni szakmai teljesítményeket ismerik el, páros években városok kapják az elismerést az urbanisztika területén végzett kiemelkedő munkáért. A települési Hild-díjakat 2010-ben Hajdúböszörmény és Makó városa kapta - ezért adhatott az utóbbi otthont az idei Hild János-konferenciának.
   
Lukovich Tamás az urbanisztika sokoldalú, kimagasló gyakorlásáért részesült egyéni Hild János-díjban. Hat évig tanított Sydneyben az Új-dél-walesi Egyetemen, jelenleg a Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Karának oktatója. Volt a MUT társasági igazgatója, majd alelnöke; jelenleg a Pro Régió Ügynökséget vezeti. Számos városépítészeti szakkönyv szerzője és szerkesztője, az Urbanisták című televíziós portrék sorozatszerkesztője. 

Vezető tervezők: dr. Almási Balázs, Bakay Eszter, dr. Balogh Péter István, Gergely Antal
Szakági tervezők: Kiss Csaba út-, és közműtervezés
Bach Gabriella - tartószerkezet
Janoch Tibor - elektromos tervezés
Generáltervező: Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszék
Tervezés éve: 2008-2010
Kivitelezés éve: 2010
Bruttó szintterület: 6000 m2 (beruházással érintett közterület)
Beruházási költség: 180 millió Ft
Építtető: Nagykovácsi önkormányzata
Kivitelező: Főkert Parkfenntartó, Kertészeti Szolgáltató kft.
Locsmándi Gábor az urbanisztikai felsőoktatásban végzett több évtizedes munkájáért kapta az elismerést. Korábban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán a Városépítési Tanszéket vezette, s ma is oktat az Urbanisztika Tanszéken. Településrendezési tevékenységének legrangosabb példája a mintaértékű ferencvárosi rehabilitáció.
   
Albrecht Ute a városrendezés tervezésének kimagasló és innovatív gyakorlásáért érdemelte ki a díjat. Budapest Főváros Városépítési Tervezőirodájának ügyvezetőjeként a főváros és több vidéki város településrendezési tervének kidolgozásában működött közre, ezenkívül oktatói munkát végez a Corvinus Egyetemen és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Karán.
    
A tanácskozás résztvevőinek Novák István főépítész és Buzás Péter polgármester mutatta be a legfrissebb makói fejlesztéseket, többek között a Makovecz Imre által organikus stílusban tervezett új városi autóbusz-pályaudvart és az épülő "fokhagymakupolás" fürdőkomplexumot.
(MTI)

 

Kapcsolódó cikkünk: Miénk itt a tér! - 2010-08-12


Vissza